Ivica Šola o propadanju Katoličke crkve i ljevice: Opsjednuti su pravima migranata i drugih “ranjivih skupina”

Ivica Šola o propadanju Katoličke crkve i ljevice: Opsjednuti su pravima migranata i drugih “ranjivih skupina”

Najveći gubitnici zadnjeg desetljeća u Europi su dvije zanimljive i donedavno neprijateljske “grupacije”, ljevica i Katolička crkva. U mnogim europskim zemljama na izborima ljevica je ili nestala, ili svedena na slabe, a donedavno moćne stranke. Katoličku crkvu (i protestantske) ljudi masovno napuštaju, izgubila je skoro svaki utjecaj.

Jedno je zajedničko i ljevici i Katoličkoj crkvi u zapadnoj Europi posljednjih godina: opsjednutost migrantima i njihovim pravima, kao i drugim “ranjivim skupinama”, ponajviše homoseksualcima, te snažan napad na tzv. desni populizam, tvrdi Ivica Šola u svojoj kolumni  u Slobodnoj Dalmaciji.

Tako je u Vatikanu uoči zadnjih europskih izbora papa Frane okupio u okrilju Papinske akademije za društvene znanosti stručnjake iz cijelog svijeta da rasprave na temu opasnog populizma. Sam papa Frane na audijenciji obratio se sudionicima skupa kritizirajući “konfliktni nacionalizam” i “podizanje zidova”. “Migrant, pa i ilegalni, veli Papa u svom obraćanju, nije prijetnja kulturi, običajima i vrijednostima nacije koja ga prihvaća.”

Prije mjesec dana, pak, njemačka Biskupska konferencija izdala je dokument, radni materijal pod naslovom “Oduprijeti se populizmu”, kako bi se Crkva suprotstavila “desnom populizmu”. Ista antipopulistička, ilegalna proimigracijska i LGBT agenda obilježava i suvremenu propadajuću ljevicu. Apsurd je došao do te razine da takvu ljevicu napada žestoko komunistički talijanski list “Il Manifesto” iz pera Carla Freccera. .

Ljevičari se ne pitaju o uzrocima migracija. Naime prije ovog vala u Siriji i Libiji je bio iznimno pristojan standard života, dok se interesi globalnog kapitala nisu umiješali i potjerali ih iz njihove kuće. Zato njih ne treba “pomagati u njihovoj kući” da ne migriraju, već ih, veli autor treba “ostaviti na miru u njihovoj kući”.

Rasulo ljevice na Zapadu i rasulo Katoličke crkve na Zapadu ima isti korijen. Što će ti Crkva koja ne naviješta spasenje, već se bori za ljudska prava? Ne treba, za to imate nevladine organizacije i državu. Što će ti Crkva koja strahuje za muslimane u Europi, koje nitko ne dira i uživaju sve slobode i socijalnu pomoć, a u istom dokumentu šuti o jednom od najvećih genocida u povijesti, onim nad kršćanima u islamskom svijetu, koji nemaju ama baš nikakva prava, za razliku od muslimana u Europi.

Što će ti Crkva koja se bavi politikom, a ne evangelizacijom, koja, kao i ljevica, potiče bezakonje i kaos – ilegalne migracije? Što će ti ljevica koja je, poput pseudocrkve, klasnu svijest zamijenila karitativnim djelovanjem, koja umjesto rada štiti kapital, umjesto radnika, kao i Crkva u Njemačkoj, homoseksualce i “modernu sliku obitelji”.

Takva Crkva, takva ljevica na Zapadu samo će se i dalje urušavati iz jednostavnog razloga što su sami sebe sveli na nešto što nisu, što propuštaju činiti ono što je u naravi njihova identiteta ili poslanja, zaključuje Ivica Šola.

Foto:Muhamed Sadiković/ FENA/Hina