Milardović: Velika koalicija svu moć bi stavila u ruke “vladara iz sjene”, to je veliki povratak SKH

Milardović: Velika koalicija svu moć bi stavila u ruke “vladara iz sjene”, to je veliki povratak SKH

Bivši predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva, danas potpredsjednik Hrvatskog crvenog križa i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić, u intervijuu za Glas istre založio se za veliku koaliciju između HDZ-a i SDP-a. Vladu je vodio od srpnja 1991. do kolovoza 1992. godine.

“Zagovornik sam velike koalicije i ne razumijem tu tvrdoglavost da nitko ne želi ni s kim sjesti i razgovarati. Mnogi tvrde da je to nemoguća misija, a ja i dalje mislim da bi velika koalicija bila korisna za Hrvatsku. To me nitko ne može razuvjeriti pa ću možda kao Don Quijote i Sancho Panza umrijeti, a to neće biti ostvareno. Ako velika koalicija može funkcionirati u Njemačkoj, zašto ne bi mogla i kod nas”, rekao je Gregurić.

Na taj interviju reagirao je Anđelko Milardović, profesor političkih znanosti. Smatra da bi takva velika koalicija išla na ruku upravo ljudima poput Gregurića koji bez demokratske kontrole kontinuirano imaju utjecaj na hrvatsku politiku. Isto  prenosi Direktno.hr.

Vladar RH u sjeni

“On je jedan od vladara Republike Hrvatske u sjeni koji je bio šef te Vlade za vrijeme rata, međutim tu su dvije različite situacije. On je jedan od aktera ekonomske tranzicije zajedno s Nikicom Valentićem i drugima koji i dan danas imaju skriveni utjecaj unutar hrvatskog društva i države. To je činjenica. Čovjek koji iz sjene povlači poteze, praktički nikada nije ni otišao s vlasti”, komentirao je Milardović.

Kako kaže, situacija na političkoj sceni je takva da s lijeve strane (SDP-a) nema nekog velikog koalicijskog potencijala jer je sve očišćeno, ljevica je razmrvljena i teško da se može napraviti lijevi blok koji bi se suprotstavio HDZ-u. Nadalje, Milardović kaže da je i HDZ u vrlo sličnoj situaciji te da je politička desnica potpuno razbijena, a podsjetio je i na nedavno razbijanje jednog fragmenta desnice – Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Kako se približavaju izbori, kaže Milardović, koalicijski potencijal Plenkovićeva HDZ-a je sve tanji.  “Pitanje je hoće li se pojaviti još neki novi ‘crni labud’ nakon predsjedničkih izbora, HDZ može još ići dolje. Slamka spasa je ili ići u opoziciju ili stvarati uvjete za veliku koaliciju”, kaže.

Hrvatska nije Njemačka

Gregurić u intervjuu spominje iskustva Austrije i Njemačke s velikom koalicijom, no Milardović ističe kako se Hrvatska ne može uspoređivati s Austrijom i Njemačkom “zato što su povijesti nakon drugog svjetskog rata Austrije i Njemačke dijametralno oprečne povijesti u odnosu na onu Republike Hrvatske”.

“Tamo postoji ideološka napetost i sukob, o čemu mogu govoriti jer sam studirao Saveznu Republiku Njemačku u svim oblicima, ali taj sukob u njemačkom i austrijskom društvu je daleko manji. A i politička kultura i tradicija višestranačja i koaliranja u Austriji i Njemačkoj je daleko veća i duža”, naglašava.

Velika koalicija – veliki povratak SKH

Ističe da je kod Hrvatske najveći problem ideološki sukob koji tinja između dvije frakcije Saveza komunista Hrvatske.

“Dakle, riječ je o HDZ-u i SDP-u koje su nastale u vremenu političke tranzicije kao neke dogovorne tranzicije. Akteri su bili reformisti unutar Saveza komunista Hrvatske koji su pokrenuli tranziciju odozdo, vodili su je, upravljali su njome, postali su novi gospodari Hrvatske i ekonomskog plijena u ekonomskoj tranziciji kao legaliziranoj pljački stoljeća, treba samo vidjeti koliko je današnje bogatstvo tim glavnim akterima”, upozorava i dodaje da je politička tranzicija, poput ekonomske, također vođena iznutra, unutar SKH i duboke države koja je kontrolirala informacije, resurse, kadrove itd.

“Tih 120 tisuća članova SKH je podijeljeno, 90 je otišlo HDZ-u, a 30 tisuća u SDP”, kaže Milardović te dodaje da je u ovih 25 godina uvijek postojala neka napetost, ali i neki tip suradnje te dvije stranke.

“Kad se može govoriti o urušavanju društva i države, sad se zagovara velika koalicija, odnosno veliki povratak SKH. Pretpostavka za veliku koaliciju bi bio koalicijski dogovor koalicijskih partnera oko strateških pitanja onih koji se odnose na prošlost, odnos prema starim kadrovima koji su i dalje u sjeni itd.”, analizira Milardović.

Pod utjecajem Angele Merkel

Kako kaže naš sugovornik, morale bi se stvoriti velike političko-ideološke pretpostavke da bi se ušlo u takav projekt velike koalicije, koja ne bi odgovarala jednom dijelu SDP-a, ali ni velikom dijelu HDZ-a.

“HDZ je sada pod Andrejem Plenkovićem sličniji jednoj lijevo-liberalnoj socijaldemokratskoj stranci i ovo sve što je on radio je dio te priče pod utjecajem Angele Merkel da se stvori velika koalicija u Hrvatskoj. Ova intervencija Gregurića, stvarnog vladara Republike Hrvatske u sjeni je motivirana razvojem i spašavanjem, ali on ne govori o tehničkim i ideološkim pretpostavkama stvaranja jedne takve koalicije”, primjećuje Milardović i dodaje da je pitanje koliko bi uopće javnost to odobrila.

Potencijalno zastrašujuće

“U slučaju scenarija da se doista to dogodi, postavlja se pitanje oporbe, opozicije ili kontrolne skupine. S jedne strane, imali bi dvije najmoćnije grupacije u zemlji koje bi totalno kolonizirale politički prostor i onemogućile političku konkurenciju drugih grupa u politici koje bi imale status oporbenih grupa. Njihova snaga ne bi bila takva da bi mogli uopće kontrolirati te dvije grupe u koaliciji. Već sada imamo elemente autoritarnog sustava i političkog ludila, po ponašanju Plenkovića. Ovo političko ludilo ima sve crte autoritarnog političkog sustava”, shvaća Milardović.

Kako kaže, u ovoj situaciji gdje se već naziru konture autoritarnog sustava gdje SDP ima kontrolnu snagu, u slučaju da tu snagu SDP izgubi, sustav bi išao prema autoritativnom.

“Mediji u doba Plenkovića 24 sata informativno prate gdje je on, to je bilo samo za vrijeme Josipa Broza Tita. Nemam ništa protiv Andreja Plenkovića, ali imam protiv ovog tipa političkog ludila koje već graniči s autoritativnim političkim rješenjima s totalnom kontrolom medija i stvaranjem kulta ličnosti”, kaže i dodaje da bi premijer “po svom ‘habitusu’ mogao biti na čelu SDP-a.

“Gubitkom kontrolne skupine ne govorimo više o demokraciji, to je s obje strane razbijeno da bi se SKH vratio na vlast. To je potencijalno zastrašujuće”, upozorava Milardović za Direktno.

Foto: Tomislav Pavlek