Plenković je pisao kolumne za “sporni” Hrvatski tjednik: Zašto je kritizirao Kolindu zbog intervjua

Plenković je pisao kolumne za “sporni” Hrvatski tjednik: Zašto je kritizirao Kolindu zbog intervjua

Glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić  tvrdi da a intervju iz rujna 2016. nije jedini kontakt što ga je premijer Andrej Plenković imao s njegovim novinama.

– Plenković je bio naš povremeni kolumnist i to dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu. Uvijek kad bismo tražili da napiše nešto za naš tjednik, on je to rado prihvaćao. Mislim da smo mu objavili četiri ili pet tih kolumni. Ali, ne samo Plenkoviću, sjećam se da je i Gordan Jandroković pisao za Hrvatski tjednik, rekao  je Marijačić.

Predsjednik Vlade je, pak, jučer potpuno okrenuo ploču. U četvrtak je Plenković izjavio da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mogla i negdje drugdje, a ne u Hrvatskom tjedniku, dati intervju u kojem je prije desetak dana još jednom objavila svoju kandidaturu, piše Novi list.

Iz te se izjave nametao nedvosmislen zaključak da Plenkoviću smeta sam medij u kojem je izašao taj predsjedničin intervju. No, jučer je, nakon što su ga u Starom Gradu na Hvaru novinari podsjetili na njegov razgovor za Hrvatski tjednik, promijenio priču.

– Jeste li vi čitali moj intervju, ima li nešto u njemu sporno, upitao je Plenković novinare. Dodao je još da »predsjednica mora ići naprijed, u kampanju, uz podršku HDZ-a«.

Znači, po novom, premijer Kolindi Grabar-Kitarović ne zamjera samu činjenicu što je razgovarala s Marijačićem, nego mu je, barem djelomično, neprihvatljiv sadržaj ovog kontroverznog intervjua.

Što se tiče Plenkovićevih kolumni u Hrvatskom tjedniku, jučer smo ih uspjeli pronaći dvije, jednu iz veljače, a drugu iz kolovoza 2015. godine. U prvoj se Plenković bavio odbacivanjem Međunarodnog suda u Haagu hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid.

»Srbija će se u procesu pristupanja Europskoj uniji morati suočiti sa svojom prošlošću i prihvatiti odgovornost za zločine koja proizlazi iz presude. Poricanja, negacije, a dijelom i neskriveno zadovoljstvo ovom presudom ne mogu proći.

U kontekstu pristupnih pregovora Srbije, zahtijevamo izmjene srpskoga zakona koji širenjem kvaziuniverzalne jurisdikcije na bivše države SFRJ krši načela međunarodnog i kaznenog prava, stvara pravnu nesigurnost i zadire u suverenitet članica EU-a – Hrvatske i Slovenije. Želimo i punu provedbu Sporazuma o normalizaciji odnosa iz 1996. godine, koji je i danas ključan za rješavanje niza otvorenih pitanja između dviju država«, napisao je, između ostalog, europski zastupnik Plenković.

Šest mjeseci kasnije, tema njegove kolumne bila je kompromitacija arbitražnog postupka određivanja slovensko-hrvatske granice i zalagao se za izlazak Hrvatske iz tog postupka.

Današnji predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković imao je u Hrvatskom tjedniku kolumnu u prosincu 2014. godine. U njoj je oštro kritizirao predsjednika Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića da nisu dovoljno brzo i snažno reagirali na puštanje Vojislava Šešelja iz pritvora u Haagu i njegovu ratnohuškačku retoriku.

Jandroković je tvrdio da Josipović i Milanović vode »politiku regiona«.

»Podupiremo europsku perspektivu svih zemalja u regiji, ali ćemo inzistirati da Vlada jasno pozicionira hrvatske interese u pristupnim pregovorima Srbije, koja će morati procesuirati sve ratne zločine, osigurati prava hrvatskoj nacionalnoj manjini te isplatiti ratnu odštetu. Bez toga ne može računati na hrvatsku potporu«, napisao je Jandroković u kolumni za Hrvatski tjedni

Foto: Miroslav Lelas/Hina