Plenković na pitanje o seksizmu Milana Bandića krenuo u protunapad: Vaš kolega je smiksao prilog u kojemu me prikazuje kako šetam gradom i gledam Osječanke

Plenković na pitanje o seksizmu Milana Bandića krenuo u protunapad: Vaš kolega je smiksao prilog u kojemu me prikazuje kako šetam gradom i gledam Osječanke

Premijer Andrej Plenković medijima je potvrdio da je razgovarao s Miloradom Pupovcem oko posljednjih napada na pripadnike srpske nacionalne manjine i njegovih izjava o sličnostima današnje Hrvatske s NDH.

“Sastali smo se i razgovarali, on je iskazao svoju zabrinutost zbog incidenata koji su se dogodili što razumijem. Ponovio sam vrlo jasan stav koji sam kazao i danas na uvodnom dijelu sjednice Vlade“, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

“Ja osobno i članovi Vlade osudili smo sve incidente i policija je vrlo brzo reagirala, identificirala i uhitila većinu osoba koje se sumnjiči za kaznena djela. Očekujem da budu kažnjeni.”

Ponovio je i svoje tvrdnje da u Hrvatskoj nema klime u hrvatskom društvu koja je netrpeljiva prema manjinama i da bi takvu klimu sukreirala Vlada. Nastavio je i o svom uvjerenju od kojeg, kaže ne odustaje, a to je da manjine budu dio parlamentarne većine u Saboru, prenosi N1.

“Sada moramo raditi fini sofistricirani vez rasta gospodarstva, socijalne uključivosti i harmoničnog funckioniranja normalnog tolerantnog europskog društva.”

Još je jednom odbacio usporedbe s NDH. Kaže da Vlada kreira društvo u kojem se svi osjećaju sigurno.

Oko zahtjeva za skidanjem imuniteta bivšem ministru uprave Lovri kuščeviću premijer kaže. “Vidjet ćemo, to su sve radnje koje obavljaju policija i državno odvjetništvo, zahtjev za skidanjem imuniteta je uobičajeni postupak, to je rutinska reakcija saborskog odbora pred nama, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti.”

Nije se čuo s Kuščevićem, ali ako treba čut će se iako vidi da je i on dao izjavu pa ne vidi tu poseban problem.

Na pitanje osjeća li se izigrano jer je vjerovao ministru kaže da smo u ranoj fazi bilo kakvih zaključaka koji bi mogli biti kategoričkog karaktera.

Na optužbe iz SDP-a odgovara da ta stranka nakon tri godine vlasti nije bila ni blizu rejtinga HDZ-a. “Neka se osvrnu na svoju stečevinu manje bi bili spremni docirati .Imaju dva okvira, jedan je korupcija, to im je osnovna pjesma, onda kad to završi su ideološke teme i polarizacija društva.

S druge strane HDZ i Vlada koju vodim ostvaruje gospodarske rezultate u svim područjima, socijalnu uključivost, u europskoj politici Hrvatska igra utakmicu iznad svoje veličine, mi ćemo nastaviti s našom razboritom politikom”, istaknuo je.

Kada je riječ o posjetu Varaždinskoj županiji premijer ga je ocijenio sadržajnim. Istaknuo je posjet Knegincu i tamošnjem vrtiću, a osvrnuo se i na 8,5 milijuna kuna vrijednu nekretninu koju država daruje Sveučilištu Sjever te najavio odlazak na Špancirfest.

Posljednje pitanje novinara bilo je smatra li da je primjereno da visokopozicionirani političari s novinarkama razgovaraju seksistički, na što je on uzvratio kritikom jednog priloga na televiziji N1.

– Moram priznati da je baš vaš kolega s televizije izmontirao prilog iz Osijeka koji je gotovo aludirao da sam ja tako nešto napravio. Došao sam na kavu s Gradskim odborom, tamo je bilo 50-60 muškaraca gdje sam ironično kazao da ima puno žena: bila je, naime, samo jedna. A vaš kolega je smiksao prilog u kojemu se prikazuje kako ja šetam gradom i gledam Osječanke. Dakle, imate i drugu stranu, ali naravno da nije u redu seksistički se obraćati. Ja sam pogriješio jednom i ispričao se, moramo voditi računa o razini komunikacije, zaključio je Plenković.

Foto: Admir Buljubašić/Hina