Gradonačelnik Zadra i dalje stoji iza fijaska s koncertom Rite Ore: Sada je u cijelu priču upleo i “cajke” iz susjedstva

Gradonačelnik Zadra i dalje stoji iza fijaska s koncertom Rite Ore: Sada je u cijelu priču upleo i “cajke”  iz susjedstva

Gradonačelnik  Zadra Branko Dukić objavio je post u kojemu izražava zadovoljstvo koncertom Rite Ore koji je hrvatska javnost ocijenila kao potpuni promašaj. Cijela ova ekstravagantna operacija stajala je čak 3,5 milijuna kuna, a  organizatori su za sada  priznali da su u minusu 750 000 kuna.  Dukić  tvrdi da su sve to predvidjeli u “realističinom scenariju” i dodaje  da će iz gradskog proračuna biti nadoknađen manjak. Tvrdi da se pozitivni efekti koje ovakve manifestacije  donose gradu ne mjere isključivo prodanim ulaznicama.  Ističe da su mogli dovesti izvođače iz neke od zemalja iz okruženja koji bi bili jeftiniji i koji bi lakše napunili dvoranu i s kojima bi koncert završio u plusu, no to, dodaje,  nije uloga grada i gradskih poduzeća niti turističke zajednice.

Objavu gradonačelnika Dukića donosimo u cijelosti.

“Prije svega čestitam svima uključenima u organizaciju koncerta Rite Ore, a pogotovo vodstvu i djelatnicima Višnjika koji su u kratkom vremenu uspjeli organizirati koncert na svjetskoj razini. Kada su mi iz Turističke zajednice došli s prijedlogom za organizaciju koncerta Rite Ore i iznijeli sve organizacijske i financijske rizike, donijeli smo odluku da ćemo podržati tu manifestaciju. Pružila nam se prilika u Zadar dovesti jednu od deset najvećih glazbenih zvijezda u ovom trenutku i odlučili smo se tu priliku maksimalno iskoristiti. Razrađeno je više scenarija od kojih je onaj najoptimističniji značio financijski pozitivnu nulu, što je podrazumijevalo prodaju 8.000 ulaznica. Isto tako, predstavljen je scenarij koji je podrazumijevao prihvatljiv financijski rizik, a koji se pokazao realan s obzirom na kratak period od objave do održavanja koncerta. Pritom, vodili smo računa o najvišoj prihvatljivoj cijeni ulaznice, kako bismo prije svega omogućili i našoj djeci da koncert kakav su do sada mogli gledati isključivo u Londonu ili drugim metropolama zapadne Europe dožive u svom gradu. To je razlog zbog kojeg je cijena ulaznice ovog koncerta bila najniža na čitavoj turneji.

Direktor Š.C. Višnjik Denis Karlović izvijestio me da je minus koncerta po prvim izvješćima na razini od 720.000 kn što upada u okvire koje smo mi kao grad postavili ispred Višnjika kao organizatora te će taj iznos biti podmiren iz proračuna.

Prihvaćam da Rita Ora nije svakome po ukusu, konkretno ni ja, a vjerujem i cijela moja generacija nismo njeni fanovi, ali vjerujem kako se svi možemo složiti da se radi o jednoj od najvećih zvijezda, a svi koji su prisustvovali koncertu jednoglasno potvrđuju da je isti bio na najvišoj razini. Istina je da dvorana nije bila dupkom puna, kako je znala više puta biti, no neistina je da je bila poluprazna ili da je koncert bio fijasko kako su se neki nažalost trudili prikazati ga. Pozitivni efekti koje organizacija ovakvih događanja donose gradu ne mjere se isključivo prodanim ulaznicama. Sigurno smo mogli dovesti izvođače iz neke od zemalja iz okruženja koji bi bili jeftiniji i koji bi lakše napunili dvoranu i s kojima bi koncert završio u plusu, no to nije uloga grada i gradskih poduzeća niti turističke zajednice. Zadar je uvijek ciljao više od toga.
Najveći projekti u novijoj povijesti grada, kao što su Višnjik ili Morske orgulje, imali su svoje protivnike i nisu odmah donijeli financijsku korist. Svako veće događanje, kao što je na primjer Wings for life, koji se sad već tradicionalno odvija u Zadru, nosi sa sobom financijsko ulaganje, koje se onda gradu višestruko vraća. Moji prethodnici, zajedno s upravom i građanima stvarali su trajnu vrijednost i naša je obveza to nastaviti.

Vjerujem da su i koncerti svjetskih zvijezda kao što je Rita Ora, koja samo na svom Instagramu ima preko 15 milijuna pratitelja, dio onoga što Zadar treba raditi kako bi nastavio svoj rast.

Negativna atmosfera pojedinaca, politikantstvo od strane onih koji pokušavaju skrenuti temu s afera u vlastitim redovima nikad nije i neće utjecati na naš rad. Zadar je krasilo zajedništvo i vjerujem da to i u budućnosti može biti naša najveća snaga. Svakako sam otvoren za kritike i za prijedloge kako iduće događanje napraviti na još višoj razini, a vjerujem da će se bar oni čija su djeca došla kući oduševljena koncertom suzdržati od politikantstva na ovu temu.

U zadanim okvirima svi uključeni pružili su svoj maksimum i zato im se još jednom zahvaljujem. Sportski centar Višnjik pokazao je svoju tehničku i organizacijsku sposobnost organizirati događanje i s najvišim zahtjevima, a sigurno da ćemo u budućnosti pokušati organizirati slična događanja znatno ranije i s još većim uspjehom!, napisao je Dukić.

Foto: