Dalija Orešković o nelogičnoj presudi Kalmeti: Osuđeni su samo krakovi hobotnice, glava je ostala netaknuta

Dalija Orešković o nelogičnoj presudi Kalmeti: Osuđeni su samo krakovi hobotnice, glava je ostala netaknuta

Predsjednica stranke Start i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković gostovala je u Novom danu, gdje je govorila o predsjedničkoj kampanji, ali i aktualnim događanjima u zemlji.

Na pitanje kako vidi izjavu predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataše Novaković, da ona ne može uzimati u obzir dokumente koji su objavljeni u medijima, Dalija Orešković kaže kako je Novaković potpuno u pravu.

“Plenković je napravio veliku sramotu, a da postoji osviještenost građana u da je takvo ponašanje neprihvatljivo već bi izbile velike demonstracije. Vlast mora pokazati poštovanje. Nataša Novaković je u pravu da nema potrebe da ona čita Večernji list. Institucije moraju pokazati snagu, propustitli smo sagraditi temelje države onako kako je to trebalo biti, da imamo državu koja sprovodi zakon”, rekla je Orešković.

“Mislim da nije samo Povjerenstvo institucija na koju je bačena sjena zbog koruptivnih aktivnosti ove vlasti. Pokazalo se da država nema snage nositi se sa krupnom korupcijom. Ivica Kirin je nepravomoćno oslobođen za djelo počinjeno od 2006.-2008. godine, a koje je krak afere Fimi medija. Isto je i s Kalmetom. Nelogično je da su osuđeni krakovi koruptivne hobotnice, a glava je ostana netaknuta. A ta je glava ustoličena u vrhu HDZ-a, što govori da je stranka koruptivna u svojoj srži”, rekla je Orešković.

Milorad Pupovac rekao je da je predsjednička kampanja desna i protumanjinska. Kako Vi to komentirate?

“Ta retorika mi se čini kao dobro osmišljen poslovni poduhvat. Tko je kampanju obojio u desno? Sigurno ne ja. Sjedi li Pupovac u mpojoj vladi? Je li on pitao nekog od kandidata u škart kategoriji kako mi gledamo na stanje manjina u Hrvatskoj? Čini mi se da retorika koja se dominantno revitalizira u svim izborim ciklusima ide u prilog onima koji ne mogu ponuditi ništa drugo. Svi veći kandidati služit će tome da sustav upravljanja zemljom ostane isti. Neće se raditi u skladu s potrebama građana nego stranačkog šefa”, rekla je Orešković.

Premijer Plenković bio je oštar prema članovima stranke kada su javni istupi u pitanju, kako komentirate istup gradonačenika Vukovara Ivana Pelave?

“Nisam sigurna da je to tako disonantno kako se čini, mislim da je to privid. Penava je simbol Vukovara kao podijeljenog grada. Istu retotiku ima i Kolinda Grabar-Kitarović. Njenim dolaskom na mjesto predsjednice Hrvatsko društvo se dodatno raskolilo. Hrvatska je dobila ton i prizvuk koji svakako ne pristoji članici EU. Kao u timskim sportovima kada timski igrač podiže loptu na smeč, tako i Penava radi HDZ-u”, kazala je Orešković.

Predsjednica je znala biti kritična prema HDZ-u, očekujete li takvu retoriku u kampanji?

“Očekujem da će kampanja biti ista kao zadnjih pet godina. Obilaženje Hrvatske na račun poreznih obveznika, smijući se kao Olaf iz crtića Frozen. Ne vidim da radi na jačanju institucija, nitko nije tako otvoreno potkopavao državna tijela kao ona. Prvi politički pritisci nastali su u predmetu u kojem je ona očito povrijedila zakon. Tu su i sigurnosno obajveštajne agencije. Dopustili smo da se smijeni šef SOA-e bez ispunjenja zahtjeva, što je dovelo do toga da se sve druge institucije poruše kao domine”, kazala je Orešković.

Mislav Kolakušić bio je blizak ljudima na terenu, planirate li i vi takvu kampanju?

“Znate kako se kaže, pokrij se koliko možeš. Nemamo financijskih sredstava za takvu kampanju, ne možemo u osnivanju stranke pratiti tempo velikih stranaka. Manji kandidati mogu puno više ponuditi, mi možemo reći što očekujemo od Hrvatske u narednom periodu. Čini mi se da mi manji, koji imamo drugačije motive za sudjelovanje u kampanji, trebamo obratiti onima koji imaju spakirane kofere da razmišljamo o napretku, o održivom razvoju, okolišu, o devastiranju obale. Nama turizam nosi petinu BDP-a, a kvaliteta mora je iz godine u godinu sve lošija. Svjedoci smo rentijerskog gospodarstva za koje ne postoje komunalna infrastruktura. Koja god opcija dođe na vlast nastavit će koristiti sustav u obliku u kojem je sada”, kaže Orešković.

Rekla je da je razgovarala s Glasom o potpori, te je istakla kako Zoran Milanović nije dobar predsjednički kandidat.

“Razgovarala sam s Glasom, bio je to jedan od najbojih političkih razgovora do sada. Fokus nije bio samo na tome hoću li dobiti podršku, nego je bio usmjeren ka onome što slijedi. Nacinalni prioriteti su promjena na Pantovčaku. Smatram da Milanović nije dobar kandidat jer je izgubio izbore koji su doveli do toga da se kotač povijesti krene okretati unazad. Vladavina prava danas ne postoji, smatram da je to njegov veliki teret. Iako se predstavlja kao progresivni domoljib nije pokazao nijednu progresivnu ideju”, rekla je Orešković.

“Moje geslo je predsjednica bez maske. Govorim o manjkavosti zakona, nudim konkretna rješenja, a neka su provediva u razdoblju od pola godine, godinu dana”, dodala je Orešković.

U ovoj se kampanji dosta problematiziraju ovlasti, neki bi ih proširivali, neki kažu da ih predsjednica nije iskoristila sasvim?

“Kolinda Grabar- Kitarović ured je koristila kao turističku agenciju za svoja potpuno nepotrebna putovanja. Ne vidim nikakav učinak za Hrvatsku, Hrvatsku ne može brendirati Kolinda Grabar-Kitarović dok postoje stotine tisuća građana koje su se odselile u druge zemlje. Ljudi koji odlaze znaju zašto su otišli, i dok oni u novim sredinama govore o tome zašto su otišli, predsjednica nas ne može brendirati. Domovina je tamo gdje ti je dobro. A kome je danas ovdje dobro? Korumpiranoj stranci koja radi na tome da njima bude dobro, da umrtve svaku slobodnu građansku misao, da se nitko ne usudi postaviti pitanje? Da nikome ne padne na pamet da se razmotri prijedlog Mosta da se svi putni nalozi i troškovi putovanja objavljuju javno?”, rekla je Orešković.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

Facebook Comments