Kalmeta uzburkao strasti u Zadru: HDZ-ov čelnik vijećnicu nazvao mulicom

Kalmeta uzburkao strasti u Zadru: HDZ-ov čelnik vijećnicu nazvao mulicom

Oslobađajuća presuda Božidaru Kalmeti pokrenula je burnu raspravu koja je rezultirala Naime, čelnik zadarskog HDZ-a Joso Nekić na izjavu vijećnice SDP-a reagirao je nazvavši ju “mulicom”.

Riječ je o izrazu koji se koristi u Dalmaciji i primorju za mlade djevojke. Tumači se kao podcjenjivački i uvredljiv izraz, te nikako nije primjeren u komunikaciji s vijećnicom u gradskom vijeću.

“Kad je došla ta presuda, nas iz HDZ-a malo su ponijele emocije. Mislim da je, nakon svega što se događalo s Kalmetom i Livakovićem, razumljivo da su pojedine kolege bile i euforične.

Ja sam namjerno bio suzdržan, sjedio sam mirno kao buba, ali kad je SDP-ova vijećnica to kazala, dobacio sam joj s mjesta: Kako te je nije sram, mulice jedna. Mislim da je užasna bila ta njezina konstatacija da je nesretna zato što se pokazalo da je netko nevin. Bez obzira što su u pitanju politički protivnici”, rekao je Nekić za Novi list.

“Meni, kao Dalmatincu, ništa nije moglo pasti na pamet nego taj izraz mulica. Mi Dalmatinci tako govorimo. Ali, nisam se ja njoj obratio kao ženi, sa željom da je diskriminiram, nego je to bila moja spontana reakcija na njezine riječi s govornice da nije sretna oslobađanjem Kalmete i Livakovića.”

“Ženama nije mjesto u politici”

Forum žena SDP-a komentar je proglasio seksističkim napadom i primjerom dobne diskriminacije. Radi se o poruci, tvrde, da mladim ženama nije mjesto u politici.

“U riječima Jose Nekića sadržan je sav spektar ponašanja koje je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo u javnom i političkom diskursu. Korištenjem izraza „mulica“ Nekić je Jelenu Jelavić nastojao uvrijediti izrazom koji se koristi u dijalektu kada se govori o budalastom djetetu, djevojčici.

No, ispad Jose Nekića, zapravo ne staje samo na uvredi. On je nastup, komentar i politički rad Jelene Jelavić želio obezvrijediti, njegova je poruka bila da vijećnici Jelavić, mladoj političarki, u zadarskom gradskom vijeću pa i politici općenito, nije mjesto” piše Forum žena SDP-a.

Obersnel i štikle

Sličan slučaj neprimjerenog komentara prema mlađoj vijećnici za vrijeme rasprave dogodio se u Rijeci, kada je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pokušao uvrijediti HDZ-ovu vijećnicu Ivonu Maletić, dovodeći njen rad kao vijećnice u vezu sa štiklama koje nosi.

“Pa dajte se koncentrirajte na to što govorite, ili ste opet na visokim štiklama pa vam utječe na raspravljanje”.

Tada je Mladež HDZ-a reagirala rekavši da se radi o “sramotnim uvredama” kojima “gradonačelnik Obersnel ne vrijeđa samo našu kolegicu i vijećnicu Milinović, već sve žene opisujući njih i njihov rad kroz objekt štikle!”

Foto: facebook

Facebook Comments