Mitraljezac Prve proleterske brigade tvrdi: Tito je išao na ponoćku, dominikanci su bili antifašisti, a u Splitu nije bilo ustaša

Mitraljezac Prve proleterske brigade tvrdi: Tito je išao na ponoćku, dominikanci su bili antifašisti, a u Splitu nije bilo ustaša

U partizane su mogli prijeći svi osim ustaša i četnika koji su bili koljači. Oni koji su obrijali brade – njih bismo mi skratili za glavu. Kod nas su prelazili samo oni četnici koji su bili mobilizirani, kao domobrani u Hrvatskoj – kaže Zdenko Duplančić (90), mitraljezac Prve proleterske brigade, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Iz bogate obitelji on je 1941. godine ušao u SKOJ. – Znao sam što rade Talijani i ustaše. Imali smo sluškinju koja je bila članica Partije i pričala mi o talijanskom sistemu, i tako sam od nje saznavao o zlu fašizma – kaže Duplančić, ističući da je Split bio potpuno crveni grad te da u njemu uopće nije bilo ustaša, kao i da su dominikanci bili antifašisti.

– Četnici i ustaše su surađivali cijelo vrijeme. Kao što su ustaše klali po Hrvatskoj i Bosni, tako su četnici klali i po Srbiji i po Bosni i po Hrvatskoj – rekao je Duplančić, koji je također ispričao zanimljivu anegdotu. – Moj stric Atilio Duplančić je bio radiotelegrafist u Vrhovnom štabu, a bio je religiozan. I na Božić 1942. kaže on Titu da ide na ponoćku, a Tito će njemu: “Druže Atilio, idem i ja s tobom.” A moj stric je Tita zvao “Jozo”, i kaže on njemu: “Pa di ćeš ti, druže Jozo, u crkvu?” A Tito veli: “Druže Atilio, puno nas je izginulo, a kad seljaci vide da ja idem u crkvu, onda će i oni doć u partizane.” I tako je i bilo – ispričao je Duplančić.

 

Foto: Mladen Volarić/Hina

Facebook Comments