Kolinda otkrila spomenik korčulanskom fratru kojeg su ubili komunisti: Je li bio kolaboracionist i kvisling ili hrvatski mučenik?

Kolinda otkrila spomenik korčulanskom fratru kojeg su ubili komunisti: Je li bio kolaboracionist i kvisling ili hrvatski mučenik?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Korčulu, a na obližnjem otočiću Badiji otkrila je spomenik, kako piše, “hrvatskom mučeniku fra Bernardinu Sokolu”, te otvorila galeriju koja nosi njegovo ime. Radi se o svećeniku koji je ubijen zbog “kolaboracionizma” s Nijemcima. Naime, svećenik je Nijemcima odao skloniše sedmorice partizana. Partizani su ga za odmazdu smaknuli bez suđenja i bacili u more, prenosi Jutarnji list.

Slučaj je za Jutarnji komentirao povjesničar Dragan Markovina koji je, kao reakciju na predsjedničino odlikovanje, napisao tekst o fra Sokolu.

“Definitivno je on izdao tih sedam partizana, i to neposredno uoči oslobođenja. Druga stvar, kompletno korčulansko svećenstvo bilo je uz partizanski pokret, svi su bili antifašisti osim fra Sokola, i sada baš njega predsjednica uzdiže kao mučenika. Zato sam morao reagirati.”

Odlikovao ga i SDP

Međutim, predsjednica nije jedina koja je odala priznanje korčulanskom fratru. Ove godine je županijsko vijeće Dubrovačko-neretvanske županije fra Sokolu posthumno dodijelila Nagradu za životno djelo zbog njegovih zasluga u muzikologiji. I to jednoglasnom odlukom, čak i glasovima SDP-a.

“Zvali su me ljudi iz Orebića, iz moje političke opcije, da kako smo mogli dat nagradu fratru koji je izdao partizane. Tek sam tada saznao za to.” za Jutarnji tvrdi SDP-ov vijećnik dr. Davor Penić.

“Raspravljali smo o njegovu muzičkom djelu, a ne o njemu kao nekakvom mučeniku ili žrtvi komunističkog režima”, rekao je Penić.

Međutim, HDZ-ov dožupan Joško Cebalo tvrdi da su SDP-ovi vijećnici znali o kome se radi.

“Iz obrazloženja odluke vidi se cijeli životni put fra Sokola. Pa valjda se vijećnik informira prije nego što glasa za nešto”, rekao je.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments