Maja Sever na suđenju otkrila pravo stanje u “katedrali hrvatskog duha”: Vika, svađe i psovke su normalna pojava na HRT-u

Maja Sever na suđenju otkrila pravo stanje u “katedrali hrvatskog duha”: Vika, svađe i psovke su normalna pojava na HRT-u

Nastavljena je sudska bitka na zagrebačkom Općinskom radnom sudu u kojoj suspendirani HRT-ov novinar te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko pokušava dokazati nezakonitost odluke o izvanrednom otkazu. Na prethodnim ročištima saslušane su Katarina Periša Čakarun, urednica Odjela Informativnog medijskog servisa HTV-a, koja je opisala dramatične trenutke 13. rujna 2018 kada se Zovko s njom verbalno sukobio da bi mu 12 dana kasnije uručili otkaz, prenosi Jutarnji.

Za Hrvoja Zovka incident je bio “najobičnija glasna svađa u kojoj je kroz općenitu psovku izrazio svoje nezadovoljstvo situacijom na televiziji i predbacivanje njemu, između ostaloga, da je neradnik i manipulator”. Na zadnjem ročištu svjedočile su novinarka Maja Sever i zamjenica urednice Ankica Posavljak.

Sever: Htjela sam posredovati

“Zbog svađe i psovke na HRT-u nikada nitko nije dobio otkaz osim Zovka. Taj dan Katarina me nazvala na telefon i rekla da dođem u njezin ured. Odmah sam otišla gdje mi je ispričala da se posvađala sa Zovkom, da ju je izbacio iz takta i da je vikao. Rekla je i da bi ga mogla prijaviti, ali da neće poduzeti ništa jer ga zna 20 godina, da je to Zovko i da mu ne želi ugroziti egzistenciju. Ponudila sam joj da posredujem u toj svađi da se sve to popegla i smiri. Rekla sam joj i da radimo u kući kakvoj radimo, da na HRT-u svi vičemo i da to ne treba uzeti za zlo. Katarina me uvjeravala da ga prijaviti neće, a kad je stigla prijava o pokrenutom postupku, pitala sam ju što se dogodilo na što mi je rekla da ga je morala prijaviti po službenoj dužnosti, da su joj tako rekli” kazala je Sever.

Na upit Zovkove odvjetnice je li i prije bilo svađa i uvreda na HRT-u, što je točno Zovko radio u vrijeme otkaza i je li mu bilo uvjetovano da bira između HRT-a i HND-a, Sever je odgovorila potvrdno te dodala: “Bilo je neugodnih uredskih sastanaka na kojima se vikalo, a ponekad se iste napuštalo i sa psovkama.”

Udarac šakom o stol

Ankica Posavljak, zamjenica urednice IMS-a prisjetila se trenutka kad je Zovko izletio iz ureda nadređene uz psovke i galamu. Ona je u tom trenutku s drugim kolegicama sjedila u uredu pored te su imale otvorena vrata.

“Hrvoje je izašao iz Katarininog ureda, tresnuo vratima, psovao. Zidovi su paneli pa se sve čuje. Dvije kolegice su otrčale u ured, a tajnica se tresla, pila vodu i ponavljala: ‘Ovo se nikad nije dogodilo’. Nakon njih, u njezinu sobu sam ušla i ja. Katarina je, pak, ponavljala da ju nije udario već da je udarac bio o stol. Ne znam kome su sve psovke koje je Zovko izgovorio bile upućene” opisala je Posavljak.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina