Puhovski: Plenkovića značajan dio javnosti percipira kao ljevičara, koristila bi mu Milanovićeva pobjeda

Puhovski: Plenkovića značajan dio javnosti percipira kao ljevičara, koristila bi mu Milanovićeva pobjeda

Puhovski je za N1 komentirao zaključke sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojima nije problem što Milijan Brkić nosi skupocjene satove, jer pripadaju njegovu bratu, što je Hanza Media izdala knjigu bivše ministrice Martine Dalić, jer se to dogodilo nakon što je prestala obnašati dužnost ministrice, kao i da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije utjecao na nagradnu igru objavljenu u Večernjem listu, jer je Zagrebačka stanogradnja, navodno povezana sa Zagrebačkim holdingom, stan prodala Večernjem listu prije nego je nagradna igra počela.

“Povjerenstvo se našlo u opasnosti da se svede u neku vrst malograđanske verzije ćudoredne policije na način da se bave sitnim stvarima, a krupne im promiču. To da je Povjerenstvo ocijenilo da čovjek može biti župan i voditelj kampanje koja još nije počela kandidatkinji koja još nije ni objavila kandidaturu nepojmljiva je greška. Da Šuica nije dužnosnica znači da se negira referendum o Europskoj uniji, pa i da se krši Ustav Republike Hrvatske, jer ispada da je Šuica dužnosnica u Europskoj uniji, a nije dužnosnica u Hrvatskoj. Tu se rade ozbiljne greške, koje nas navode na onu staru poslovicu o orlu koji hvata muhe. Oni se sad bave muhama, to je za tračeve zgodno, a promašuje problem”, rekao je Puhovski, dodavši da se životna pitanja na ovaj način podvlače pod tepih.

Što se tiče stanja u vladajućoj koaliciji, koja je na nenajavljenom sastanku održanom u jednom zagrebačkom restoranu potvrdila da će u tom sastavu ostati do kraja mandata, Puhovski je rekao da to sve sliči na “uobičajenu sliku malograđanske familije”. “Svi se svađaju, ali se na koncu pomire. To se ovdje događa. Ta je koalicija neraskidiva, ona ostaje jer su naprosto vezani jedni uz druge. Bilo je jasno čak i kad odmah Milorad Pupovac nije izašao, da neće ni izaći, a ako on neće, neće ni ostali izaći. Bandić je odigrao svoju igru prošli petak i rekao vidite, ipak me trebate. Svi to znaju, sad je stvar mirna i oni ostaju u ovom sastavu po mom sudu do izbora”, rekao je Puhovski.

Komentirajući činjenicu da Državno odvjetništvo proučava intervju koji je Pupovac dao za ljubljansko “Delo”, Pupovac je rekao da je u tom slučaju nekoliko stvari skandalozno. “Državno odvjetništvo je trebalo u roku od dva sata reći da se oni time ne bave. HVIDR-a je u tom tekstu tražila svašta, pa čak i progon Pupovca. Potez HVIDR-e jedan je od najvažnijih i vrsta je novog proljeća, jer su se tu prvi put antifašistički izjasnili. Prvi put su rekli da je uvreda uspoređivati Hrvatsku s NDH i ustaškim režimom. Oni bi htjeli doma biti malo fašisti, ali ne bi da se vani o tome govori, jer imaju problema”, rekao je Puhovski.

“S druge strane Udruga antifašista nije rekla nijednu jedinu riječ protiv D’Annunzija u Rijeci, što znači da imaju problem s ustašama, a ne djeluju antifašistički”, rekao je.

Puhovski smatra da udar na Pupovca zapravo predstavlja udar na Plenkovića. “Uopće nema diskusije o tomu da je Plenković za značajan dio hrvatske politizirane javnosti simbol ljevičara. On sam to sigurno subjektivno nije, nije to ni shvaćao, ali bi mu odlično odgovaralo da Milanović pobijedi na izborima pa da se može malo udesno povući pred Milanovićem. Naravno da mu to ne bi odgovaralo unutarstranački, ali isto tako istina je da značajan dio društva i crkvenih krugova vidi Plenkovića kao ljevicu i ovi napadi na Pupovca samo su pokušaj da se Plenkovića istjera na čistac ili da se Pupovca izbaci”, rekao je Puhovski.

Kad su u pitanju predsjednički izbori moguća sabotaža Kolinde Grabar Kitarović od strane dijela HDZ-ovaca, Puhovski smatra da oni imaju Miroslava Škoru kao dodatni izbor. “Imaju mogućnost da budu pošteno desni sa Škorom, a protiv Kolinde Grabar Kitarović. Problem je u tome što SDP nije sasvim sigurno za Milanovića, a HDZ sasvim sigurno nije za Kolindu Grabar Kitarović. Situacija je takva da u ovom trenutku svi pomažu Milanoviću, osim što on ne pomaže sam sebi”, rekao je Puhovski.

Komentirao je i izjave predsjednice Grabar Kitarović, koja je boraveći u SAD-u izjavila da je prekrasno u inozemstvu reći da si Hrvat, dok kod kuće to nije tako. “Malo je pobrkala padeže kad je govorila o kćeri. Njezin je problem što ne zna tko joj glavu nosi, ne zna kad će se kandidirati, ona je smušena, zbunjena, a i dalje ne shvaća da je i dalje najpopularnija”, rekao je Puhovski, dodavši da je put do drugoga kruga dug, ali da predsjednica po njegovu mišljenju i dalje ozbiljno stoji u kandidaturi.

Foto: N1