Kapetan Dragan ni pod koju cijenu ne želi priznati zločine: Odbijen mu je zahtjev za uvjetnim otpustom

Kapetan Dragan ni pod koju cijenu ne želi priznati zločine: Odbijen mu je zahtjev za uvjetnim otpustom

Županijski sud u Varaždinu odbio je zahtjev Dragana Vasiljkovića za uvjetnim otpustom, ocijenivši da za to nisu ispunjeni uvjeti, prenosi N1.

Sudeći prema obrazloženju odluke na prošli zahtjev za oslobađanje, razlog odbijanja je činjenica da “Kapetan Dragan” nije spreman priznati kazneno djelo. Ukoliko bude inzistirao na negiranju krivnje, kaznu će odslužiti u cijelosti.

Vasiljković u četvrtak nije želio biti na sjednici Vijeća niti javiti se videovezom, što i nije nužno za održavanje sjednice, a zastupala ga je braniteljica.

Budući da mu je u vrijeme izdržavanja kazne uračunato osam godina i devet mjeseci, koliko je bio u ekstradicijskom zatvoru u Australiji, te vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, dosad je u zatvoru proveo 13 godina te su stečeni formalni uvjeti za puštanje na slobodu. Očekivani istek kazne je krajem ožujka 2020., a Vasiljković zatvorsku kaznu izdržava u Lepoglavi.

Ovo je drugi zahtjev za uvjetni otpust Dragana Vasiljkovića nakon što mu je u studenome prošle godine prvi bio odbijen. Tada je zaključeno da zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela i kaznu smatra nezasluženom, te je na temelju takvih podataka iz pribavljenih izvješća zaključeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za prihvaćanje prijedloga za njegov uvjetni otpust.

Ratni zločinac

Dragan Vasiljković je u lipnju 2018. pravomoćno osuđen na 13 i pol godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Osuđen je zbog mučenja, zlostavljanja i ubojstava zarobljenih hrvatskih vojnika i policajaca.

Osuđen je i zbog zločina tijekom napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac. Tijekom napada su ubijeni i ranjeni civili, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg a imovina je opljačkana.

Foto: Mario Strmotić/Hina

Facebook Comments