Plenkoviću je dosta HNS-a i Bandića: Razmišlja li ozbiljno o raspisivanju izbora?

Plenkoviću je dosta HNS-a i Bandića: Razmišlja li ozbiljno o raspisivanju izbora?

Izvori iz HDZ-a kažu da im je dosta HNS-ovih ucjena, prenosi N1.

“Nikakvi ultimatumi i ucjene ne dolaze u obzir posebno ne oko politike plaća koja se ne smije voditi na temelju takvih ucjena nego na temelju mogućnosti proračuna. Oko toga postoji visok stupanj kohezije u Vladi”, odgovaraju iz Banskih dvora na nove Bandićeve prijetnje oko proračuna, piše Jutarnji list.

Suradnici premijera Plenkovića ponavljaju da su spremni na sve scenarije pa i na prijevremene izbore.

“Sve opcije su na stolu”, kažu. Na pitanje Jutarnjeg je li moguć kompromis na način da Vlada ponovno sjedne sa sindikatima i možda im ponudi pet posto veće koeficijente, a ne šest što oni traže, ili četiri kako im je ponudila na prošlom sastanku, sugovornik iz Vlade kaže kako se ne radi o pogađanju nego o tome što je proračunski realno.

“Vidjet ćemo u narednim danima hoće li biti daljnjih razgovora. Mi smo uvijek otvoreni za razgovore sa sindikatima i žao nam je što su oni nakon razumne i velikodušne ponude koju su imali, prekinuli razgovore i krenuli u štrajk”, kažu u Banskim dvorima.

Kada je pak riječ o HNS-u i ministrici Blaženki Divjak, izvori bliski toj stranci i Ministarstvu obrazovanja kažu da ministrica u dijalogu socijalnih partnera ne može raditi posao sindikata, ali ako oni budu zadovoljni s takvom ponudom, a ako poruka bude da su važni za ovo društvo, da neće imati ništa protiv.

S druge strane, da Vlada i ponudi pet posto kako bi predstavila to kao rezultat dogovora, a premijer bi mogao reći da nije pristao na ultimatume, sindikati kažu da oni na to ne bi pristali. Oni traže 6,11 posto i ni postotnog boda manje.

Zbog svega toga, u HDZ-u se sve više spominje opcija prijevremenih izbora, a toga su svjesni i koalicijski partneri. I u HNS-u su toga svjesni, ali kažu da se samo radi o unutarstranačkim odnosima u HDZ-u i činjenici hoće li Plenković procijeniti da mu je bolje ići sada na parlamentarne izbore prije onih unutarstranačkih na proljeće.

Izvori iz HDZ-a također kažu kako je u stranci svima dosta HNS-ovih ucjena, a posebno nakon što su shvatili da su uz njih i Milorad Pupovac i Furio Radin, a kap im je prelila Bandićeva prijetnja.

“U stranci sve više raste raspoloženje da treba otkantati HNS i raste borbeno raspoloženje. Vidjet će se u petak na glasanju ima li većine, a premijer nije protiv izbora, ali još razmišlja, jer kada zauzme stav, nema više povlačenja”, kaže Jutarnjem listu izvor iz vladajuće stranke.

Jedan član smatra kako će se situacija sigurno razriješiti do 1. studenoga. Kaže kako su izbori mogući, ali da više vjeruje da će se na kraju ipak postići neki kompromis.

Premijer se u proteklih par dana nije sastajao s HNS-ovcima, ali Jutarnji doznaje da je Ivan Vrdoljak uputio mail Plenkoviću u kojem je još jednom obrazložio svoje stavove. No, prvi čovjek HNS-a odgovor od Plenkovića još nije dobio.

Foto: Daniel Kasap/Hina