Plenkovićev kum Pokaz o odluci povjerenstva: 25 godina radim predano i sa srcem

Plenkovićev kum Pokaz o odluci povjerenstva: 25 godina radim predano i sa srcem

Veleposlanik Igor Pokaz komentirao je u ponedjeljak na HRT-u odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo je odlučilo da je premijer Andrej Plenković prekršio načelo savjesnog i transparentnog postupanja u slučaju imenovanja svog kuma Igora Pokaza na mjesto veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi N1.

“Ja sam svoju diplomatsku karijeru započeo prije 25 godina u Ministarstvu vanjskih poslova, surađujući s kolegama i dobrim prijateljima, među kojima su i neki u vašem studiju. Prošao sam od najnižeg zvanja atašea, pa do toga da sam tri puta bio veleposlanik. Radio sam zanimljive poslove koje mi je bilo čast obavljati za RH. Mislim da to dovoljno govori o mojoj karijeri. Ja kao državni službenik radim posao koji volim, najbolje što znam i umijem. Radim ga predano i sa srcem”, kazao je Pokaz za HRT.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja, a zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan”, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

Plenković: Povjerenstvo se samo diskvalificiralo

Premijer Plenković sazvao je potom press konferenciju na kojoj je, među ostalim, kazao:

“Ovo je bio diskvalificirajući autogol Povjerenstva koje ne živi u ovom svijetu.”

Opisao je i karijerni put Igora Pokaza.

“Igor Pokaz je prvi put veleposlanik postao 2009. godine stalni predstavnik pri NATO-u. Potom postaje veleposlanik u Ruskoj federaciji od 2012. do 2015. Kada je predložen da postane veleposlanik pri UK, ljudi koji su u tom trenutku odlučivali su Marija Pejčinović Burić, Kolinda Grabar-Kitarović i ja kao premijer. Gospodin se zaposlio 1994. godine u Ministarstvu vanjskih poslova. Generacijski smo se družili. Igor Pokaz se ženio 1999. godine i zamolio me da mu budem kum”, kazao je Plenković.

No, kako je kazao, činjenica što mu je bio kum nije bila relevantna što je postao veleposlanik.

“To govorim da jasno banaliziram rezoniranje pojedinih članova Povjerenstva. Jedna kompletna banalizacija jedne nevjerojatne odluke. Odluke koja nije temeljena na Zakonu i odluke koja je interpretacija troje članova Povjerenstva. Nema uporišta u Zakonu, dapače imate odluka koje su rušene na Upravnom sudu”, rekao je.

“O bilo kakvoj aluziji na nekakav sukob interesa, ja ne znam što ja imam od toga. Neka mi netko dokaže što ja imam s time što je netko 25 godina u diplomaciji sada veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu”, dodao je premijer.

Foto: Damir Senčar/Hina