HUP oštro protiv Plenkovića: Povećava se teret države, a reformi nema

HUP oštro protiv Plenkovića: Povećava se teret države, a reformi nema

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić u srijedu je ocijenio da je najavljeno povećanje osnovice plaća od 6,12 posto za državne i javne službenike rezultat pritiska sindikata javnih službi, poručivši da poslodavci nisu sretni što se povećavaju troškovi državnog proračuna, a reformi i dalje nema, prenosi N1.

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja od po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja. Najavio je i da će se osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podići s 3.800 na 4.000 kuna.

“Mi kao poslodavci nismo sretni da se ponovo povećavaju troškovi državnog proračuna i da se povećavaju plaće bez da se u jednom resoru napravila ozbiljna reforma i analiza kako sustav optimizirati”, kazao je.

Stav poslodavca je da je državni proračun prevelik, preglomazan i preskup za domaće gospodarstvo i da treba provesti reforme kako bi se provela štednja – smanjivanje, a ne povećavanje, istaknuo je Majetić.

Napominje i kako poslodavci ne misle da su plaće velike. “Mislimo da plaće treba podizati koliko se može, ali mislimo i da se se prije takvih odluka trebalo napraviti ozbiljne reforme i optimizacija i zdravstva i obrazovanja i javne uprave i vidjeti gdje se može uštedjeti i manje trošiti, a onda to preusmjeriti na povećanje plaća”, rekao je.

Osvrnuvši se na odgodu smanjivanja opće stope PDV-a od početka iduće godine s 25 na 24 posto, Majetić je rekao kako je u ovom kontekstu mudra odluka Vlade da se PDV ne smanjuje, jer to ne bi stvorilo nikakav efekt.

“I bolje da ovo povećanje ide iz te potencijalne uštede na PDV-u i da se taj dio financira iz odustajanja smanjivanja PDV-a, nego da se ide u posuđivanje novca na tržištu kapitala ili povećanja nekih drugih nameta”, kazao je Majetić.

Dodao je da poduzetnici nisu sretni da se taj novac troši na takav način, ali da je u ovom kontekstu to najbolja odluka i najbolji način da se financira najavljeno povećanje plaća.

Vezano uz najavu povećanja osobnog odbitka, Majetić je rekao da je to horizontalna mjera kojom će se svim radnicima koji plaćaju porez na dohodak povećati plaća. “To je dobra mjera jer će obuhvatiti sve i svi će imati neko povećanje plaća”, ocijenio je.

Majetić je kazao i kako poslodavcima predstavlja razočaranje to što se ponovno povećavaju troškovi državnog proračuna, a reformi nema.

“Od ozbiljnih reformi, osim u poreznom dijelu, nema nikakvih najava, a ima puno prostora da se stvari poboljšavaju. Očito da naša zemlja s ovim referendumom, i građani ne žele promjene reforme, a žele bolje živjeti, a to jednostavno teško može zajedno”, zaključio je Majetić u izjavi za Hinu.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina