Sindikati nastavljaju sa štrajkom: Ako se svima povećaju plaće, prosvjetari opet zaostaju

Sindikati nastavljaju sa štrajkom: Ako se svima povećaju plaće, prosvjetari opet zaostaju

Matica hrvatskih sindikata održala je konferenciju za novinare nakon najave premijera Andreja Plenkovića da će iduće godine povećati plaće u javnom sektoru, prenosi N1.

Na konferenciji su govorili predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

“Prvo smo jutros rekli da Vlada Republike Hrvatske planira dijalog, a ne znamo s kime, ima rješenje, a ne znamo za koga. Nakon toga smo vidjeli kakav novi oblik socijalnog dijaloga je pokrenula Vlada Republike Hrvatske. Ovo je prvi put da premijer daje ponude sindikatima javnih službi preko saborske govornice, toga u Hrvatskoj dosad nije bilo”, rekao je Mihalinec, ponovivši premijerovu izjavu o povećaju plaće javnim i državnim službama za 6,12 posto u tri maha.

Mihalinec je Plenkovića prozvao da je potpuno ignorirao da se vode pregovori o osnovici plaća za javne službe, da je održan prvi sastanak, da je rasprava o protokolu te da će pregovori biti krajem listopada i početkom studenog, kao i da je potpuno ignorirao da je pokrenuo razgovore sa sindikatima državnih službi.

“Kontekst povećanja osnovice prebacuje na zaposlene u odgoju i obrazovanju i da to rješava zahtjeve sindikata u štrajku. Je li to premijer pretpostavlja da predsjednica Sindikata učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama mogu prihvatiti ili odbiti povećanje osnovice pa da zbog toga sada prekine štrajk? Nijedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojeg je danas već peti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Upravo su sindikati za obrazovanje postavili jasne zahtjeve, jer su oni u sustavu javnih službi narušeni i zaostaju za sličnim poslovima za 6,11 posto. Povećanjem osnovice za sve jednako to zaostajanje niti najmanje ne smanjuje, zadržava ga u relativnom obliku, ali u apsolutnom se povećava razlika tih plaća. Ovakav prijedlog ne rješava problem zaposlenih u sustavu obrazovanja”, rekao je Mihalinec.

“Najavljujemo da se sutrašnji štrajk odvija u skladu sa našim najavama, u Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. Ukoliko dotad ne bude poziva i razgovora s predsjednikom Vlade o koeficijentima, štrajk se i dalje nastavlja u županijama koje u štrajku nisu bile. Ako ne dođe do poziva, sutra ćemo prezentirati kada i na koji način će se odvijati štrajk od ponedjeljka”, rekao je Mihalinec.

“Ovo što je izrečeno s govornice nije ponuda sindikatima obrazovanja, ovo je ponuda sindikatima javnih službi, bez pregovora, i ovo smatramo da je jedan novi oblik socijalnog dijaloga koji je za nas u sindikatima u potpunosti neprihvatljiv”, rekao je Mihalinec.

“Mi smo i dalje u štrajku, rješenje našeg problema je pitanje rješavanja koeficijenta složenosti posla, kad to riješimo, možemo završiti naše štrajkanje i ići u pregovore”, dodao je.

Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekli su da upućuju zahtjev za štrajkom.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je tijekom podnošenja Izvještaja o radu Vlade u Saboru najavio povećanje plaće državnim službenicima za 6,12 posto.

Foto: N1