Bačić brani Plenkovićevu kapitulaciju: Vlada je pokazala da brine za sve u državnom i realnom sektoru

Bačić brani Plenkovićevu kapitulaciju: Vlada je pokazala da brine za sve u državnom i realnom sektoru

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić stao je u obrane premijerove najave povećanja plaća zaposlenicima u državnom i javnom sektoru. Tvrdi da Plenković nije popustio pred pritiscima sindikata i da odluka nije najavljena radi skorih izbora, prenosi N1.

“Prije svega ovom odlukom i najavom povećanja osnovice od 6,12 posto Vlada ustraje u onom što od prvog dana govori da će svojim odlukama voditi računa o svima – profesorima, učiteljima, liječnicima, vatrogascima i pri tome neće doći do novog poreznog opterećenja za građane, a podizanjem osobnog odbitka s 3800 na 4000 omogućava da svi radnici od 1. siječnja dobiju veću plaću.

Kaže i kako Vlada ne da nije podlegla ucjenama sindikata nego je pokazala da brine za sve hrvatske zaposlenike u državnom i realnom sektoru.

Komentirao je i odbijenicu obrazovnih sindikata. “Ne razumijem stav sindikata, mislim da su se razobličili na određeni način da ih nije briga za članove nego za političku borbu jer nastupaju politikantski. Ako su ispunjeni uvjeti koje su oni tražili ispada da im je žao da taj kolač dijele i liječnici i vojnici i policajci i svi oni koji se financiraju iz državnog proračuna.”

Prevelik broj učitelja

Komentirao je i priču o agenciji koja bi trebala napraviti analizu broja zaposlenih u obrazovnom sustavu. “Ja se s time slažem, čuli ste podatak da je od nove godine šest posto manje učenika i šest posto više nastavnika i slažem s kolegom Miloradom Batinićem da se krene u analizu državnog sektora i utvrdi potreba za brojem učitelja, ali i drugih zaposlenika u državnom sektoru.”

“Mi ovo ne radimo da bi ostali na vlasti, hoće li izbori biti za par ili deset mjeseci HDZ-u je svejedno. Mi ćemo na izborima pobijediti kad god bili. Ovo smo napravili da pomognemo svim građanima i da se kao poslodavac pokažemo prema svim zaposlenicima kojima je poslodavac Vlada i da jamčimo stabilnost hrvatskog proračuna. Napravit ćemo ustupak prema građanima,  a da u isto vrijeme smanjujemo poreznu represiju”, pohvalio se Bačić.

Da je premijerova najava povećanja plaća njegova kapitulacija, kaže, mogu reći samo zlonamjerni i ponovio da su i do sada govorili o horizontalnom povećanju plaća.

Zakon o radu ide u redovnu proceduru

Komentirao je i povlačenje iz hitne procedure set mirovinskih i zakona o radu. “Povukli smo kako bi išli u redovnu proceduru. Sinoć na klubu zastupnika i u razgovoru s predsjednikom Vlade odlučili smo da se povuče iz hitne procedure i pozove ponovno za stol socijalne partnere i sindikate i HUP i nađemo način kako utvrditi sam postupak i prije 2033. godine kada stupa na snagu da s u mirovinu ide sa 65, da se vidi kako omogućiti da ljudi ostanu na tržištu rada, ali da to ne pada samo na leđa poslodavca”, pojasnio je i dodao da trebaju vidjeti kako to napraviti, a da se odluka o ostanku na tržištu rada ne svodi samo na jednostranu odluku radnika.

Kritizirao Kolindu

Novinare je zanimalo što misli o predsjedničinoj kritici pravosuđa. “Ni ja nisam zadovoljan hrvatskim pravosuđem, ali ono je odraz stanja u društvu i nije ništa bolje niti gore od ostalih institucija, ali ne pada mi napamet ulaziti u pojedinačne predmete bez obzira što se mogu s njime intimno slagati ili ne slagati. Pravosuđe je neovisno i tako treba ostati, na nama je da mu napravimo okvir koji će zadovoljiti hrvatske građane”, zaključio je Branko Bačić.

Foto: Admir Buljubašić/Hina