Ni svjetsko prvenstvo u ragbiju ne može proći bez Hrvata: Unuk rudara iz Konjica vodi Wales do medalje

Ni svjetsko prvenstvo u ragbiju ne može proći bez Hrvata: Unuk rudara iz Konjica vodi Wales do medalje

Svi moje prezime izgovaraju Tipurik, ali u Hrvatskoj se to izgovara Tipurić. Djed mi nikad nije previše govorio o svemu onome što je prošao. Znam samo da je govorio nekoliko stranih jezika i bio prevoditelj. A ja sigurno znam da je bio velik, snažan čovjek. Puno, puno veći i snažniji od mene.

Eto, ni borba za medalju na Svjetskom prvenstvu u ragbiju ne može proći bez Hrvata. Ove godine zvijezda nije netko iz Novog Zelanda ili Engleske, to je kapetan Walesa Justin Tipurić (30).

U Hrvatsku dolazi na odmor, 2017. je bio u Splitu i posjetio naš najtrofejniji klub Nadu. Pritom je veliku ulogu odigrao Tonči Buzov, bivši kapetan hrvatske reprezentacije, danas pomoćni trener, koji je Tipurića upoznao na Novom Zelandu, pišu 24sata.

– Morao sam vidjeti tu trofejnu salu o kojoj mi je Tonči pričao – rekao je tada Tipurić i dodao:

– Ovdje sam se, u Dubrovniku, i vjenčao sa svojom suprugom Velšankom, 2014.

Britanskim je medijima zanimljiva bila priča o njegovom hrvatskom porijeklu, pa su prokopali malo dublje…

– Tajna Justinova uspjeha? Pa jedna od njih je to što je trenirao hvatanje lopte na koturaljkama. Druga je to što se često pokušavao hrvati s djedom. Justin i njegov brat bi se objesili djedu za ruke i pokušavali ga pomaknuti. I nikad ne bi uspjeli! A čovjek je tad imao 80 godina – priča Andy Tipurić, Justinov otac, krovopokrivač.

Djed Dragutin otišao je u Wales 1945. kad su njemački ratni zarobljenici pušteni na slobodu nakon Drugog svjetskog rata. Zaposlio se u rudniku ugljena i počeo igrati ragbi. Imao je 220 cm i 100 kg i prozvali su ga Ludi Mike.

– Rođen je u Konjicu i nikad nisam vidio tako snažnog čovjeka. Radio je najteže fizičke poslove u rudniku gotovo s lakoćom – dodao je Andy.

Foto:Franck Robichon/EPA