Milošević optužio Hvidru da ima sulude zahtjeve: Što je rekao o Penavi?

Milošević optužio Hvidru da ima sulude zahtjeve: Što je rekao o Penavi?

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević bio je gost Newsrooma. Komentirao je današnju atmosferu u vukovarskom Gradskom vijeću, kao i situaciju s dvojezičnošću u Vukovaru.

Na pitanje o atmosferi u Gradskom vijeću Vukovara prilikom rasprave o dvojezičnosti i pravima manjina, Milošević je kazao: “Nismo očekivali nikakve revolucionarne korake, ali ovakvu vrstu retorike definitivno nismo očekivali. Kad prosječni građanin danas gleda tu raspravu, stječe dojam gdje je tu razumijevanje i tolerancija. Šteta, jer je propuštena jedna prilika za dijalog”.

“Pokazalo se da je to za Gradsko vijeće Vukovara preveliki teret”, ističe Milošević.

Rekao je kako nije dobro što se pitanje ćirilice i dvojezičnosti promatra samo kroz prizmu Grada Vukovara. “Ja sam razgovarao s gospodinom Bačićem i složili smo se da dijalog nema alternativu. Mi smo stvarno uvijek otvoreni za dijalog. Upravo zato smo kao SNV pokrenuli javnu kampanju da skinemo stigmu s ćirilice. Meni je teško prihvatiti da gradonačelnik kaže da je statut Grada Vukovara na ćirilici provokacija”, kazao je Milošević.

Ističe kako su u SNV-u dugo razmišljali o toj kampanji te kako su smatrali da bi trebali skinuti stigmu s ćirlice i da ćirilica nikoga ne ugrožava.

“Mi ćemo s kampanjom nastaviti. Možda smo trebali krenuti s kampanjom i ranije. Mi ne mislimo i ne tražimo da se od sutra moraju postaviti dvojezični natpisi u cijelom Vukovaru. Za svr vrste akcija i razgovora smo spremni, kako se ne bi stvarale tenzije. Nadam se da su građani mudriji od vijećnika”, rekao je Milošević.

“Ja mogu razumjeti da su građani zasićeni određenom situacijom i da bi voljeli da se razgovara o nekim drugim temama. Nije ćirlica stvarno najvažnije pitanje, ali neće ni prohibicija ćirlice privući investicije u Vukovar. Ako imamo Statut i odluku Ustavnog suda, ne možemo reći da nećemo raditi ništa po tim pitanjima”, dodaje.

Milošević je pojasnio kako je SDSS kao stranka jako zainteresiran da se nađe svaki počinitelj, da se nađe ime i prezime, a ne da se stvara stignma nad cijelim narodom.

“Procesuiranje presporo traje i svaki zločin treba procesuirati. Ne mogu naći nekoga da se s time ne bi složio. Ne mogu se složiti s uvjetovanjem da će se krenuti s našim pravima tek kada se sve to riješi”, ističe Milošević.

Komentirao je i izjavu predsjednice vezanu uz ćirilicu u Vukovaru. “Predsjednica ponavlja ovu tezu da prvo treba riješiti ratne zločine, a onda ostalo i ja se s time ne slažem. Ako ćemo se postaviti na način da trebamo sačekati procesuiranje svih ratnih zločina, onda je to poruka zapravo da nema svrhe ni razgovarati o toj temi”, rekao je Milošević.

Upitan o zahtjevima HVIDR-e oko Milorada Pupovca, kazao je: “Mislim da su to suludi zahtjevi da se raspravlja o stavu jednog saborskog zastupnika. Živimo u demokraciji, ne možemo svi imati iste poglede na iste stvari. Niti o jednom saborskom zastupniku se nije raspravljalo na taj način, nadam se da neće ni sada”.

Foto: N1