Vatra, barikade i nezapamćeno nasilje: Katalonski lideri više nemaju kontrolu nad prosvjedima

Vatra, barikade i nezapamćeno nasilje: Katalonski lideri više nemaju kontrolu nad prosvjedima

Petog dana prosvjeda, nakon presuda katalonskim liderima, u drugom gradu po veličini u Španjolskoj izbili su nezapamćeni neredi, prenosi Novi list.

U središtu grada zapaljene su vatre i postavljene barikade iza kojih prosvjednici zamaskiranih lica zasipaju policiju kamenjem, ciglama i drugim predmetima. Policija uzvraća ispaljujući gumene metke i suzavac te koristi palice. Prema posljednjih podacima u sukobima je oko 50 ozlijeđenih.

Katalonska policija pozvala je stanovnike da ne izlaze u područja sukoba. Izvijestila je kako se oko 4.500 prosvjednika, od kojih je 500 „jako opasnih“, nalazi iza barikada.

„Nesumnjivo ovo je najteža noć do sada“, izjavio je Pablo Perez, glasnogovornik JUPOL-a, policijskog sindikata koji tvrdi da policija ne raspolaže adekvatnom opremom za suzbijanje nereda.

Pola milijuna prosvjednika

U Barceloni se u petak okupilo 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije u prosvjedu protiv osuđujućih presuda svojim liderima, podatak je gradske policije. Prosvjednici traže odcjepljenje od Španjolske. Glavni prosvjed je prošao mirno.

U Kataloniji je u petak na snagu stupio opći štrajk kojeg su sazvali sindikati koji zagovaraju samostalnost.

“Nadležne institucije obavljaju svoj posao kako bi osigurali javni red. Njihov rad je neupitan”, rekao je Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska, istaknuvši da treba razlikovati mirne prosvjede o nasilja koje čine radikalne skupine.

Katalonski lideri protiv nereda

Kabinet katalonskog predsjednika vlade Quima Torra sazvao je hitan sastanak.

“Nadam se da je ovo posljednja ovakva noć. Ovo nije naš način”, istaknuo je Miquel Buch, šef unutarnjih poslova Katalonije. Prosvjednici traže njegovu ostavku.

Policiji konstantno dolazi pojačanje iz Madrida jer ne uspijeva suzbiti nemire.

U  ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Te presude potaknule su prosvjede diljem Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

Foto: Andreu Dalmau/Epa