Ljilja Vokić se obrušila na kolege: Učitelji premalo rade, da povećamo normu bilo bi novca za veće plaće

Ljilja Vokić se obrušila na kolege: Učitelji premalo rade, da povećamo normu bilo bi novca za veće plaće

“Tko organizira štrajk, neka ga sam plati”, smatra bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić. 

Nakon najave premijera Andreja Plenkovića u Saboru o povećanju osnovice plaća svim profesorima i učiteljima, sindikati nisu zadovoljni. Za ponedjeljak su najavili kompletan štrajk, prenosi Direktno.

“Vjerujemo da će socijalnog dijaloga biti, za sada ga nema, nikakav poziv za sastanak nije došao, što znači da u ponedjeljak štrajk ide frontalno u cijeloj Hrvatskoj”, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Više radnih sati

No s njim se ne bi složila bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić, koja smatra da je na prvom mjestu povećanje norme radnih sati profesorima, a tek onda i povećanje koeficijenata.

“Za 16 sati nastave u Hrvatskoj može se dobiti puna plaća. Europska norma je 28 do 30 učenika i nastave do 30 sati, što je nešto manje sati u razredu, no više u školi. Naši profesori imaju u prosjeku 16 učenika u razredu, što nema ni jedna država i imaju zapravo najmanju normu u Europi. Crno na bijelo. To kada se poveća, bit će novca i za koeficijente i za osnovicu”, rekla je Vokić za Direktno.

Tko organizira štrajk, neka ga plati

A upitana za mišljenje o najavljenom kompletnom štrajku za ponedjeljak na razini cijele države, kaže:

“Da sam ja ministrica, ne bih ga platila, onaj tko organizira štrajk, neka ga i plati. Ja sam bila ministrica tri i pol godine, rekla sam da neću platiti ni jedan sat štrajka i nikad nisu štrajkali jer su znali da doista neću platiti”.

Prosvjetari u osnovnim i srednjim školama u petak su nastavili štrajk, i to u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji. Štrajk se nastavlja i sljedeći tjedan, a najavljuje se i štrajk na fakultetima.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina