Ministrica Divjak i dalje ucjenjuje Plenkovića: Zašto ju premijer ne smijeni?

Ministrica Divjak i dalje ucjenjuje Plenkovića: Zašto ju premijer ne smijeni?
Ministrica  obrazovanja Blaženka Divjak i dalje prkosi  premijeru Plenkoviću i traži  povećanje koeficijenta za učitelje. Zaprijetila je prijevremenim izborima ako se ne ispune njezini zahtjevi.
“Ako se ne pronađe rješenje kojim će prosvjetari biti zadovoljni, očito idemo na izbore, no to je na premijeru. Mislim da je krajnje vrijeme da se prestanemo ukopavati u rovove, da sjednemo za stol i pošaljemo jasnu poruku da je obrazovanje prioritet Republike Hrvatske. Ali da i to pratimo konkretnim ulaganjem u naš najvažniji resurs – a to su ljudi”, izjavila je  Divjak u velikom intervjuu Večernjem listu u kojemu je ponovno govorila o svojim “velikim uspjesima u reformi školstva..
Nije željela govoriti o tome  što planira utom slučaju.
“Iskreno, nisam stigla razmišljati o tome jer se nadam da će prevladati razum i da ćemo doći do rješenja i ja intenzivno radim na tome. Bilo bi zaista neobično ići na izbore jer Vlada, iz meni nepoznatih razloga, ne želi povećanjem plaće motivirati učitelje. Bez motiviranih učitelja nema održivosti reforme, jer reforma nije jedan korak, nego niz koraka. To je svima jasno i velika je podrška roditelja u ovom tako da im moram zahvaliti na strpljenju i razumijevanju. Hoće li štrajk nastavnicima biti plaćen i kako komentirate da će, vrlo vjerojatno, učenici morati izgubljeno gradivo nadoknađivati subotom? Što u situaciji ako roditelji odluče djecu ne poslati u školu subotom? Iako Ministarstvo rada tumači Zakon o radu, kao ministrica očekujem da dani provedeni u štrajku nastavnicima budu plaćeni, jer je pravo na štrajk njihovo Ustavom zagarantirano pravo, kao što je učenicima zagarantirano ustavno pravo na obrazovanje. Mislim da cirkularni štrajk nema za posljedicu velike zaostatke u gradivu, a na ravnatelju škole je da, primjerenom organizacijom nastave, osigura da se svi kurikulumi provedu u planiranom opsegu te da se učenicima omogući usvajanje danih ishoda učenja”, naglasila je Divjak.  Pitanje je zašto premijer  Plenković tolerira ovakvo ponašanje i soliranje: Svojedobno je vrlo energično disciplinirao Mostove ministre.
Foto: Dario Grzelj/Hina