Novinarka kažnjena zbog pogrdne slike s Tuđmanovim kipom: Kako je opisala prvog hrvatskog predsjednika

Novinarka kažnjena zbog pogrdne slike s Tuđmanovim kipom: Kako je opisala prvog hrvatskog predsjednika

Nezavisna novinarka Iva Anzulović je preko društvenih mreža objavila fotografije uz kip Franje Tuđmana ispred gradske knjižnice u Virovitici, na kojima kip drži “gumeni predmet”, u obliku muškog spolovila. Na taj način htjela je pokazati što misli o prvom hrvatskom predsjedniku, kojeg naziva pripadnikom “stare partijske žgadije” koja zaslužuje “metak u čelendru” poput Ceausescua u Rumunjskoj. Zbog tog čina sada joj je izrečena novčana kazna od 1300 kuna, zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana.

Nakon uložene žalbe slijedi sudski proces na prekršajnom sudu u Virovitici tijekom kojeg će se iznijeti dokazi u prilog obrani kako okrivljenica ni na koji način nije vrijeđala moralne osjećaje građana već izražavala svoje vrijednosne sudove o javnoj ličnosti.

“Moja će obrana neupitno dokazati kako je Franjo Tuđman gušio svjesno i ciljano slobodu novinarstva i bio ratni profiter i izdajnik hrvatskih vojnika kao vrhovni zapovjednik tijekom Domovinskog rata i odgovoran za brojne smrti civila i vojnika i bio suučesnik u ratnim zločinima. Moja obrana su svi objavljeni tekstovi, reportaže, knjige koje svojim istraženim dokazima to što sam navela i dokazuju a nisu ih pisali povjesničari ni nitko drugi nego – novinari, hrvatski novinari. I dan-danas živi i zdravi svjedoci tih vremena. I sud će morati sve pročitati i poslušati i pogledati i saslušati kako bi se uvjerio da apsolutno ničime nisam niti vrijeđala niti omalovažavala nikakve moralne osjećaje građana – to tek počinjem činiti njihovoj inteligenciji ovim sudskim procesom koji slijedi.”, kaže Iva.

Kao dokaz, obrana će predložiti i gledanje reportaže kuće Channel 4 iz 2004.godine u kojoj je prvi puta objavljena dokumentacija kao i tragovi krađe milijarde dolara koju je počinila obitelj Tuđman. Dodaje da će podsjetiti i na emisije Latinice nagrađivanog novinara Denisa Latina, kao i na sve činjenice koje Franju Tuđmana, u konačnici, ne čine dostojnim građaninom ni javnom ličnosti a svoj čin ni po čemu ne vidi moralnim vrijeđanjem građana.

“Drago Hedl je doživio i preživio oružani upad Branimira Glavaša u redakciju Glasa Slavonije. Boris Pavelić i Dežulović su, uz pokojnog Lucića, svjedočili ratnim razaranjima jednako kao i stvaranju i uništenju redakcije Ferala. Silvija Šeparović je od početaka do smrti redakcije bila na Radiju 101 koji je isto hrabro objavljivao sve detaljno istražene slučajeve u vrijeme rata i Tuđmanove politike koja je bila stalna čizma nad medijima.

“Zakaj sam Tuđmanu stavila k…. u ruke”

Objavu zbog koje je novinarka na sudu prenosimo u cijelosti.

“Vezano uz dan državnosti i zakaj sam Tuđmanu stavila k…. u ruke.

Kada smo izašli iz Juge, vrijedili smo preko 750 milijardi dolara sa svim tvornicama, institutima, sveučilištima, prometnicama, intelektualnim kapacitetom, zemljištima.

Stara partijska žgadija je predvidjela raspad te i takve Juge i da ne bi završili kao Nicolae Ceausescu u Rumunjskoj, samo metak u čelendru po zaslugama, pustili su Arkana na tribine Maksimira, lokalne idiote nabrijali da su ugroženi, nas nabrijali da su nam Srbi najveći neprijatelj i – krenuli. Pod njegovim vodstvom. Pokrali su milijarde tijekom rata, izdali Vukovar i Petrinju i Kostajnicu i gro drugih gradova koji uopće nisu trebali biti okupirani, nametali cenzuru, proganjali novinare, zapošljavali svoje režimske novinare po redakcijama, ubili desetke ljudi koji su svjedočili njihovom kriminalu, zadužili nam praunučad, rasprodali sve što nisu stvarali, nizali afere od nezakonite privatizacije za kunu preko petih ortaka i INA-e i Agrokora, a sve pod jednom, njegovom, parolom – sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što.

Danas živim u gradu u kojem je bez grča jedan gradonačelnik, dva sata nakon što je nađen mrtav njegov najbliži podređeni suradnik, objavio kako je baš taj pročelnik kriv kaj je iz gradske blagajne nestalo preko 17 milijuna kuna. I mrtav hladan je taj i takav gradonačelnik ostao biti gradonačelnik i rekao da je taj mrtvi pročelnik bil kockar i uopće nema feeling da bi trebao odstupiti uz ponizne isprike i umrijeti od srama pred stanovnicima nakon što im volontiranjem vrati zadnju lipu u proračun.

I taj i takav sustav vrijednosti nabijem na autohtoni trešnjevački novinarski k…. zbog svih života koji su za moju Hrvatsku pali.

Jer ja svoju zemlju volim više nego što je oni mrze.

Čestitke.”

Foto: Facebook