Bernardić se pravi nevježa: Nisam znao da je stjecanje znanja u Hrvatskoj sukob interesa

Bernardić se pravi nevježa: Nisam znao da je stjecanje znanja u Hrvatskoj sukob interesa

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je izjavio da poštuje odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali je i upozorio na navodna dvostruka mjerila u sustavu.

“Moramo poštovati institucije svoje zemlje, ali ni u snu nisam mogao znati da će stjecanje novih znanja u Hrvatskoj biti okarakterizirano kao sukob interesa, pogotovo kada znamo da u Hrvatskoj imamo sukob interesa i sve veću i nikad prisutniju korupciju, kriminal, nasilje. To je, na žalost, sve povezano s vrhom vlasti”, ustvrdio je Davor Bernardić.

Na primjedbu da je to stjecanje znanja dobio besplatno dok bi netko drugi za to morao platiti više od 260.000 kuna te da se obvezao promovirati tu školu, čelnik SDP-a tek je kazao: “Mislim da sam vam sve po tom pitanju jasno odgovorio“.

Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je u srijedu da je Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kada je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna.

Za povredu tog članka zakon ne predviđa sankcije.

Povjerenstvo je ocijenilo kako je Bernardić, koji je tada bio šef zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik te stranke, povrijedio načelo djelovanja, jer je stipendiju primio kao političar, a ne kao stručnjak, budući da se u trenutku sklapanja ugovora Bernardić tri godine nije bavio znanstvenim i stručnim radom.

Povjerenstvo je ocijenilo kako se u ovom slučaju ne radi o daru jer se iz ugovora vidi da se radi o dvostranom pravnom odnosu, ali se dužnosnik našao u odnosu ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost prilikom odlučivanja o privatnim visokoškolskim ustanovama.

Stipendija se nije dodjeljivala na temelju objektivnih kriterija već na temelju diskrecijske procjene same škole koja, ovisno o vlastitoj procjeni, stipendiju dodjeljuje izuzetnim i perspektivnim pojedincima.

Bernardić je 2014. sklopio ugovor o stipendiji s tom školom u iznosu od 263.000 kuna te se obvezao na 120 sati istraživačkog, znanstvenog i konzultatntskog rada kao i da će biti promotor i ambasador škole.

Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je u srijedu da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kada je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna. Za povredu tog članka zakon ne predviđa sankcije.

Foto: Damir Senčar/Hina