Hrvatski novinari i publicisti dobili novo vodstvo: Krešimir Čokolić predsjednik, a Smiljana Škugor Hrnčević tajnica

Hrvatski novinari i publicisti dobili novo vodstvo: Krešimir Čokolić predsjednik, a Smiljana Škugor Hrnčević tajnica

Na 2. redovitoj izbornoj Skupštini Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) održanoj 21. studenoga u Zagrebu, većinom glasova između dvoje kandidata za novog predsjednika izabran je diplomirani povjesničar Krešimir Čokolić, a za tajnicu, također između dvoje kandidata, dipl. politologinja Smiljana Škugor-Hrnčević.

Krešimir Čokolić radi kao urednik u Odjelu dokumentarne produkcije HRT-a. Urednik je brojnih emisija na televiziji i radiju, poput „Crveno i crno hr“., ili „Tribina trećeg programa“. Bio je i v.d. glavnog urednika Trećeg programa HTV-a. Redatelj je brojnih dokumentarnih filmova i serijala kao što su: „Hrvatska u Prvom svjetskom ratu“ i „Zločini komunizma u Hrvatskoj“.

Smiljana Škugor Hrnčević je dugogodišnja novinarka, bila je urednica i ravnateljica Hine, radila u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Hrvatskoj liječničkoj komori na mjestu glasnogovornice i novinarke, a trenutno radi na PR poslovima vezanim za projekte koji se financiraju novcem Europske unije, stoji u priopćeju Hrvatskih novinara i publicista.

U zajedničkom programu kojega su predstavili članovima HNiP-a Čokolić i Škugor-Hrnčević u fokus svoga četverogodišnjega mandata postavili su cilj da HNiP postane stožer okupljanja vrijednih ljudi koji svojim radom i profesionalnošću pridonose boljem položaju novinarske i publicističke profesije u svojim radnim sredinama te time boljitku hrvatskog društva i Domovine u cjelini.

“Cilj nam je da putem HNiP-a, postanemo čimbenik moderiranja zakonske regulative i odnosa u našoj branši i pokažemo da novinarstvo može i mora postati jamac ostvarivanja prava hrvatskih građana na javno profesionalno i pošteno informiranje lišeno novinarskog i medijskog aktivizma i inoga u interesu samo određenih manjih, ali glasnih i prodornih te ideološki usmjerenih skupina kojima su njihove istine jedine moguće i kao takve godinama pritišću hrvatsko društvo.

Prema Zakonu o medijima, javno informiranje jest ono informiranje koje se ostvaruje posredstvom medija. Stoga je najbolji jamac ostvarivanja prava građana na javno informiranje poboljšanje kvalitete novinarstva te, posebno, novinarstva u javnom interesu i to će nam biti u svakodnevnom fokusu.

Glavni pokretač nam je želja za uspostavom civilizacijske nulte točke u Hrvatskoj. Ona je definirana rezolucijama vijeća Europe, poput rezolucije EU 1481, iz 2006. godine, o osudi svih totalitarnih režima dvadesetog stoljeća, te najnovije rezolucije izglasane 19. rujna 2019., pod nazivom „Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819)“. Kako je Republika Hrvatska članica EU-a, stavljanjem takvog razumljivog standarda kao naše moralne osnove djelovanja, mi postajemo izraz zahtjeva za pristojnom Hrvatskom.

Upravo na tim postulatima gradit ćemo našu Udrugu i učiniti sve da postane vidljiva u javnosti i okosnica budućih medijskih politika i zakonske regulative. Imperativ nam je izgraditi platformu koja će nama i svim našim članovima, kako postojećim tako i budućim, omogućiti promicanje načela, vrijednosti i način rada utkanih u hrvatski Ustav i brojne međunarodne dokumente, a što se, svjedoci smo, nažalost, pogubilo u bespućima hrvatske medijske slike s kojom većina našega društva nije zadovoljna”, istaknuli su u zajedničkom programu novi predsjednik i tajnica HNiP-a Krešimir Čokolić i Smiljana Škugor-Hrnčević.

Većinom glasova za predsjednika Etičkog foruma izabran je dugogodišnji novinar Mislav Miholek, ističe se u priopćenju HNiP-a.