Marijana Petir lobira kod predsjednice za neradnu nedjelju: To želi i 80 posto građana

Marijana Petir lobira kod predsjednice za neradnu nedjelju: To želi i 80 posto građana

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak predstavnike Hrvatskoga saveza za nedjelju te podržala njihovu inicijativu za uvođenje neradne nedjelje, najavivši da će od resornih ministarstava tražiti razmatranje ovoga prijedloga i donošenje zakonskih rješenja koja će štititi radnika i pomoći obitelji.

Ured predsjednice je priopćio da su među predstavnicima Saveza bili bivša zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira i Hrvatskoga saveza za nedjelju Fra Božo Vuleta, predsjednik Hrvatskog nezavisnog sindikata Krešimir Sever i predsjednica Sindikata trgovine SSSH Zlatica Štulić.

Petir je istaknula kako je nedjelja dan za obitelj, što su kao najčešći razlog za uvođenje slobodne nedjelje navodili hrvatski građani u istraživanju kojega je provela u veljači 2019. kao zastupnica u Europskom parlamentu, gdje se potvrdilo kako se više od 80 posto građana zalaže za uvođenje neradne nedjelje, javlja RTL.

Najveći problem, dodala je, uočen je u sektoru trgovine gdje većinu zaposlenih čine žene koje rade neprekinuto i po nekoliko tjedana bez dana odmora za minimalnu plaću, iako većina trgovačkih lanaca koji su u stranom vlasništvu u svojim matičnim državama nedjeljom ne rade.

Fra Vuleta istaknuo je kako je Savez svojim istraživanjima i stručnim skupovima utvrdio višestruko štetne posljedice rada nedjeljom, ne samo za radnike u trgovinama i njihove obitelji, nego i za širu društvenu zajednicu te demografsko stanje u Hrvatskoj.

Rad trgovina nedjeljom, naglasio je, ne samo da ne pridonosi gospodarstvu, već su i sami poslodavci zbog odljeva radne snage zaključili da im se rad nedjeljom ne isplati, pa mnogi priželjkuju zakonsko dokidanje rada nedjeljom, a pojedinci to samoinicijativno i čine. “Stoga bi novi zakon bio odraz stvarnih potreba i odražavao kontinuiranu podršku gotovo dvotrećinske većine građana Hrvatske”, poručio je Vuleta.

Štulić je ustvrdila kako nije potrebno da trgovine rade od 0 do 24 sata svih 365 dana u godini jer je društvena šteta takvog rada puno veća od ekonomske koristi, s obzirom da narušava zdravlje radnika.

Ako se izuzmu dani tjednog i godišnjeg odmora, ocijenila je, svaki radnik u preostalih 282 dana u godini odradi 141 sat više od redovnog radnog vremena, što pokazuje da radnik i država izgube na godišnjoj razini gotovo jednu mjesečnu satnicu, radnik plaću, država doprinose i poreze.

Sever je podsjetio da je Hrvatska 1996. sklopila Ugovor o pravnim pitanjima sa Svetom stolicom, koji nabraja neradne dane, a nedjelja se nalazi na prvom mjestu. Napominje kako već dugi niz godina predstavnici Saveza traže da se nedjeljom i blagdanima trgovine zatvore te se radnicima omoguće slobodni dani, jer je to jedini dan kada mogu biti zajedno sa svojim obiteljima.

Podržavajući ovu inicijativu, Predsjednica je istaknula potrebu pokretanja šire javne rasprave, a prije svega konstruktivnog dijaloga poslodavaca, sindikata i Vlade.

Uvažavajući iznesene argumente, najavila je kako će osobno tražiti od resornih ministarstava razmatranje ovoga prijedloga i donošenje odgovarajućih zakonskih rješenja koja će štititi dostojanstveno radno vrijeme radnika i prije svega pomoći hrvatskoj obitelji.

“To je ujedno važno za poticanje zajedništva i podizanje blagostanja hrvatskih obitelji, sveukupnog zdravlja radnika i opću društvenu dobrobit”, zaključuje Kolinda Grabar-Kitarović.

Foto: Zvonimir kuhtić/Hina