Dario Juričan može se zvati Milan Bandić: Ministarstvo uprave je pogodovalo starom Milanu Bandiću

Dario Juričan može se zvati Milan Bandić: Ministarstvo uprave je pogodovalo starom Milanu Bandiću

Ministarstvo uprave je prekršilo zakone, radilo mimo procesnih pravila i zakonskih ovlaštenja. To je ukratko obrazloženje presude koja znači da se redatelj Darijo Juričan opet može zvati Milan Bandić i kojom Upravni sud poništava rješenje Ministarstva uprave koje mu je to ime oduzelo, piše 24sat.

Borba za ime Milana Bandića tako je dobila novi preokret, a pravna bitka traje i dalje. Redatelj Juričan je pod tim imenom već počeo prikupljati potpise za predsjedničku kandidaturu. Sada će pokušati što ranije u matici rođenih provesti ovu presudu kako bi na predsjedničke izbore išao kao Milan Bandić. Ali će morati skupiti i 10.000 potpisa do utorka 3. prosinca u ponoć. Vjeruje kako su OIB i adresa kandidata isti, da će mu biti priznati već skupljeni potpisi, piše 24sata.

‘Jedno od temeljnih ustavnih i ljudskih prava je zaštita ljudskog dostojanstva, pa zainteresirana osoba Milan Bandić iz Zagreba, Bužanova 4, ukoliko smatra da ga je tužitelj izvrgao javnom ponižavanju, može zaštitu od takvog postupanja zatražiti pred redovnim sudovima, te pokrenuti kaznene i građanske postupke protiv osobe za koju smatra da mu je izazvala imovinsku i neimovinsku štetu. Međutim, samom promjenom imena Daria Juričana u Milan Bandić ne ugrožavaju se prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral, jer samo ime Milan Bandić nema nikakvih negativnih konotacija, te postoje i druge osobe u Republici Hrvatskoj koje se tako zovu, pa zainteresirana osoba Milan Bandić iz Zagreba, Bužanova 4 nema ekskluzivno pravo na to ime’, stoji u obrazloženju presude.

‘U gradu je novi gazda i ima mjesta samo za jednog od nas. Moja kampanja će dobiti novi zamah’, rekao je redatelj Bandić.

Podsjetimo, filmski redatelj Dario Juričan u izbornu kampanju krenuo je pod imenom Milan Bandić, no u međuvremenu su mu, sredinom listopada, Središnji gradski ured i Ministarstvo uprave poništili ranije izdano odobrenje za promjenu imena u Milan Bandić.

Foto: Daniel Kasap/Hina