Ministrica Divjak priznala poraz: Praznici će biti skraćeni, a izgledan je i produžetak nastavne godine

Ministrica Divjak priznala poraz: Praznici će biti skraćeni, a izgledan je i produžetak nastavne godine

Sindikati zaposlenih u obrazovnom sustavu u zgradi Vlade u ovim trenucima nastavljaju pregovore kako bi se što prije postiglo rješenje da se učenici napokon vrate u školske klupe.

Nakon sjednice Vlade ministrica obrazovanja Blaženka Divjak obratila se novinarima.

“Sigurno je, sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni”, rekla je Divjak.

Ustvrdila je da su razgovori između čelnika sindikata i predstavnika Vlade teški, ali da s druge strane “nitko valjda ne očekuje da se u dvije godine mandata isprave nepravde, sve ono sa čime su se profesori i nastavnici susretali u posljednjih 30 godina”. “Nitko taj čarobni štapić nema”, kazala je Divjak.

Uvjerena je da će pregovori završiti ponudom “iza koje možemo stajati”.

Na upit treba li i premijer Andrej Plenković biti prisutan na pregovorima, što je tražio Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odgovorila je kako to ovisi isključivo o premijeru. “To ovisi isključivo o njegovoj odluci, kako to vidi i hoće li to nešto promijeniti”, komentirala je ministrica.

Uoči sastanka novinarima se obratio predsjednik Nezavisnog sinidikata zaposlenih u srednjem obrazovanju Branimir Mihalinec.

“Kako smo jučer završili tako ćemo danas i početi, nismo govorili o ponudama i nećemo javno komunicirati, očekujemo da Vlada predstavi konačnu ponudu kako misli riješiti taj problem. Kada je dobijemo, dat ćemo je članovima na izjašnjavanje”, pojasnio je Mihalinec.

Premijer Andrej Plenković kazao je nakon sjednice Vlade kako nema smisla da on sjedne sa sindikatima. Naveo je da nije čuo izjavu Vilima Ribića da bez njegove prisutnosti na sastanku neće doći do rješenja. “Rješenje je takvo da imamo ponudu koja je dobra i koja će vratiti djecu u školu”, kazao je Plenković.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina