Još jedan uspjeh Viktora Orbana: Kako je “natjerao” Mađare da se masovno žene

Još jedan uspjeh Viktora Orbana: Kako je “natjerao” Mađare da se masovno žene

Mjere mađarske vlade koje za cilj imaju poticanje brakova i povećanje nataliteta, subvencioniranim kreditima, već su prouzročile veliki porast vjenčanja, iako se još uvijek ne može reći hoće li porasti natalitet.

Prioritet  premijera Viktora Orbana je potaknuti Mađare da sklapaju više brakova i imaju više djece kako bi se Mađarska demografski oporavila.

Mađarska je vlada tako uvela više poreznih olakšica za mlade obitelji. Prema ovogodišnjem programu parovi koji se ožene prije nevjestinog 41-og rođendana mogu dobiti subvencionirane kredite do 10 milijuna forinti (cca 220 tisuća kuna). Trećina kredita ne mora se vratiti ako će par imati dvoje djece, a cijeli će dug biti izbrisan ako će imati troje djece.

Prema podacima mađarskog zavoda za statistiku (KSH) u prvih devet mjeseci 2019. sklopljeno je 20 posto više brakova nego u prvih devet mjeseci 2018.

To je najveći broj sklopljenih brakova od 1990.

Samo u rujnu je sklopljeno 29 posto više brakova nego u istom mjesecu prošle godine, što je najveći broj vjenčanja u tom mjesecu u Mađarskoj od 1979.

Vlada je rekla ranije ovoga mjeseca kako se preko 50 tisuća parova prijavilo za subvencionirane kredite.

Za sada se ne može znati hoće li navedene mjere biti uspješne.

Naime, stopa poroda u Mađarskoj iznosila je 1,48 ove godine, nešto manje od prošlogodišnjih 1,49.

 

Foto: Szilard Kostzticak/EPA/Hina