Šef sindikata okrenuo ploču: Pomoćnom osoblju poručuje da koeficijenti ne znače ništa te da su dodacima dobili i više

Šef sindikata okrenuo ploču: Pomoćnom osoblju poručuje da koeficijenti ne znače ništa te da su dodacima dobili i više

Nakon što je prije dva dana pao dogovor Vlade i sindikata kojim je okončan 36-dnevni štrajk, vrlo brzo postalo je jasno da će samo učitelji i nastavnici dobiti traženo povećanje koeficijenata za 6,11 posto. Za ostale zaposlenike, takozvano nenastavno osoblje, ispregovarani su dodaci u istom iznosu, iako se od početka štrajka naglašavalo kako je borba za koeficijente zapravo “borba za dostojanstvo svih ljudi zaposlenih u školama”.

O domarima, tetama čistačicama i kuharicama mnogo se govorilo i na velikom prosvjedu 25. studenog na Trgu u Zagrebu, no nakon dogovora u ponedjeljak, oni su evidentno ostali nezadovoljni. Njihovi predstavnici to su naglašavali u medijskim istupima, a prema pisanju Telegrama postoji mail iz kojeg proizlazi da je Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nakon štrajka okrenuo ploču u tumačenju dodataka i koeficijenata.

Naime, u odgovoru na mail jednoj nezadovoljnoj gospođi, gospodin Mihalinec naprosto tvrdi da nije važno što nenastavno osoblje nije dobilo veće koeficijente, jer su dobili dodatke. Dodaci su, tvrdi, daleko bolja i sigurnija opcija od koeficijenata. “Nenastavno osoblje nije oštećeno, već upravo suprotno, njihova povećanja su značajno jače osigurana od onih kojima se povećava koeficijent”, piše gospodin Mihalinec u odgovoru gospođi, donosi Telegram.

A upravo su koeficijenti Mihalincu i njegovim kolegama bili glavni argument u štrajku i upravo završenim natezanjima s Vladom. Najavljujući početak štrajka 9. listopada, kazao je kako za sindikate dodaci nisu ni predmet razgovora, jer oni žele koeficijente. “Povećanje samo dodataka za nas je neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo”, izjavio je tada. Međutim, u spomenutom mailu u čijem smo posjedu, sada potpuno kontradiktorno objašnjava da su dodaci zapravo bolji od koeficijenata.

Foto: Edvard Šušak/Hina