Zelena akcija poziva na “ustanak” protiv Bandića: Nama smeće, a njima luksuz i Manhattan

Zelena akcija poziva na “ustanak” protiv Bandića: Nama smeće, a njima luksuz i Manhattan

Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget najavili su prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine zbog, kako kažu, manipulacija u proceduri te opasnog sadržaja Generalnog urbanističkog plana (GUP), zbog čega se zalažu za izradu novog i pravednijeg dokumenta.

“Bez obzira na to što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao GUP s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine, pozivamo ljude na prosvjed u ponedjeljak u 8:15 sati ispred Gradske skupštine”, rekao je u četvrtak Bernard Ivčić iz Zelene akcije na konferenciji za novinare, prenosi Index.

Za naziv prosvjeda “Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!” smatra da sažima cijelu Bandićevu politiku. “Dok se građani guše u smeću i dok im poskupljuje trošak odvoza otpada, za neke druge rezervira posebne i najvrednije prostore na kojima želi graditi nebodere i stanove, hotele i slično”, upozorio je.

Gradonačelnikovo povlačenje GUP-a iz hitne procedure ocijenio je njegovim taktičkim uzmakom jer su u vladajućoj koaliciji, smatra, procijenili da im pred predsjedničke izbore guranje ovako štetnog GUP-a može donijeti političku štetu. Najavio je da će udruge i u veljači sljedeće godine, kada GUP bude na dnevnom redu Skupštine, organizirati novi prosvjed.

Ivčić je istaknuo kako je cijeli proces donošenja GUP-a obilježen “tolikom količinom muljaža” da je potrebno cijeli proces zaustaviti te početi s izradom novog i pravednijeg dokumenta koji će definirati razvojnu budućnost grada.

IIva Marčetić iz Prava na grad smatra kako je GUP prepun interesa investitora koji idu suprotno razvoju grada i interesima Zagrepčana. Njime se, poručila je, omogućava izgradnja novih javnih garaža u gradskom središtu, čime bi se u prometno zagušene ulice doveli dodatni automobili, dok se na igralištu za golf u Blatu omogućuje veća gradnja od propisane.

Marčetić je istaknula i da je najveći problem GUP-a tzv. Zagrebački Manhattan kojim bi se betonirala savska obala, a gotovo na polovici površine Hipodroma mogle bi se graditi zgrade, neboderi, trgovački i ugostiteljski objekti.

Foto: Daniel Kasap/Hina