Zašto je Bandić okrenuo leđa doktoru Bori Nogalu: Željeli su me poniziti i pogaziti

Zašto je Bandić okrenuo leđa doktoru Bori Nogalu: Željeli su me poniziti i pogaziti

Drama u Dječjoj bolnici Srebrnjak! S dužnosti ravnatelja smijenjen je doktor Boro Nogalo. Uz njega je većina zaposlenika, a na suprotnoj strani Grad Zagreb kao poslodavac.

Upravno vijeće tvrdi da je godinama zapošljavao mimo natječaja, a dr. Nogalo tvrdi da je njegov pošteni rad nekom očito smetao. Na pitanje je li smijenjen zato što je politički nepodoban HDZ-u i gradonačelniku Milanu Bandiću dr. Nogalo je kazao da ne može reći da je politički nepodoban jer on uopće – nije u politici.

“Ipak sam 23 godine ravnatelj, a bolnica je Grada Zagreba, mogu slobodno reći da je to zasluga gradonačelnika Bandića. Zašto se to u ovoj godini promijenilo i zašto se neke stvari zbivaju drukčije to samo on i njegova ekipa mogu odgovoriti”, rekao je Nogalo.

Objasnio je da je 23 godine bio ravnatelj, a 10 godina je radio na velikom projektu vrijednosti 60 milijuna eura. Projektu za koji tvrdi da je najveći znanstveni i zdravstveni projekt u Hrvatskoj, jedinstven u Europi, a rijedak u svijetu, javlja RTL.

Dok on tvrdi da je smijenjen zbog uspjeha, iz Grada kažu da je smijenjen zbog zapošljavanje liječnika bez natječaja, odnosno da se tražio pedijatar, a zaposlio se kirurg.

“Treba se vratiti u to vrijeme. U to vrijeme su i profesorica Stavljenić-Rukavina i Jelena Pavičić-Vukićević bile u Upravnom vijeću. Tada smo radili nekoliko natječaja za pedijatre, a nitko se od pedijatara nije javljao jer je bolnica bila dosta na nišanu Ministarstva i Vlada”, rekao je dr. Nogalo i dodao da je on kao ravnatelj morao održati sustav.

“Morao sam osigurati da djeca ne čekaju i da nemamo duge liste čekanja i da dođu što prije na red i da djeca operiraju krajnike. Jer jako često kada imaju problema s krajnicima, onda idu u Vinogradsku ili Rebro, a naruče ih za dvije godine! U međuvremenu dobiju četiri ili pet puta upalu pluća i upalu uha. Sve su to bile situacije koje smo mi zajedno prolazili, nas troje i zajedno smo odlučivali da primimo doktore druge specijalnosti”, rekao je Nogalo i dodao da svi ti liječnici imaju licence i nisu “bravari ili neka druga struka” nego su liječnici.

Najavio je da će pokrenuti pravne korake zbog svoje smjene.

“Kada vas netko ponizi i pogazi, kada vas smijeni u dva dana nakon 23 godine bez da ste imali normalnu obranu i kada je sve to temeljeno na lažnim pretpostavkama, onda naravno da je pravna borba potrebna. Ona će biti laka i jednostavna jer je napravljeno strahovito puno propusta”, zaključio je dr. Nogalo.

 

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina