Bagić detektirao veliku HDZ-ovu grešku: Moderne i obrazovane desničare želi pridobiti na staromodan način

Bagić detektirao veliku HDZ-ovu grešku: Moderne i obrazovane desničare želi pridobiti na staromodan način

Sociolog sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dragan Bagić  analizirao je presjedničke izbore.

Zoran Milanović ima priliku biti autentičan predsjednik. Uspio je svoje glavne nedostatke pretvoriti u prednosti – to je taj njegov karakter. Dvije stvari uspio je pretvoriti u jedan politički proizvod, a oba elementa su dobro iskazana u sloganima njegove kampanje. Jedan element je normalno, drugo je predsjednik s karakterom.”

Bagić smatra da su birači lijevog centra i centra već dugo iziritirani činjnicom da se javni prostor ekstremizira, i taj dio javnosti bio je prijemčiv za Milanovićevu poruku normalno.

“To je bilo obećanje da predsjednik nema puno ovlasti, a jedino kako može vratiti normalnost je čvrstina karaktera i neka upornost, pa čak i bahatost, u borbi za ispravne vrijednosti. On je tako upio reinterpretirati svoj karakter. Dok je bio premijer, taj karakter bio je nešto negativno za tu dužnost.

Dakle, s jedne strane imali smo kampanju Kolinde Grabar-Kitarović koja je uspjela reinterpretirati svoj mandat u negativnom smislu, s druge strane kampanju Zorana Milanovića koja ga je uspjela rebrendirati kao politički proizvod i njegove mane pretvoriti u prednosti za novu dužnost.”

Bagić je izdvojio greške u strategiji HDZ-a kad je riječ o pozicioniranju prema desnom biračkom tijelu, javlja N1.

“HDZ je krenuo od pretpostavke da je biračko tijelo Miroslava Škore desno, da je homogeno i da je za pobjedu dovoljno pridobiti to biračko tijelo. Na tome su napravili strategiju drugog kruga, što se vidi iz spota koji je bio isključivo orijentiran prema biračima desnog spektra, i to tradicionalnoj hrvatskoj desnici.”

Ono što su zanemarili, smatra, je činjenica da je među Škorinim biračima bilo puno protestnih glasača.

“Na svakim izborima posljednjih godina imamo 10 do 20 posto protestnih birača, koji glasaju za nove opcije, koje nude nešto novo. Na ovim izborima nakon dugo vremena nismo imali tih 10 do 20 posto, iz čega zaključujem da je dio glasova tih birača otišao Škori.

Druga greška koju HDZ čini već neko vrijeme jest da smatraju da je desnica homogena i da se njoj može obraćati na način na koji se HDZ desnom biračkom tijelu obraća već tridesetak godina – kroz jednostavnu, čak i vulgarnu, reprodukciju simbola devedesetih, vezivanje na crkvene elemente. Ali u Hrvatskoj se događa proces fragmentiranja desnog biračkog tijela na tradicionalnu, nacionalističku desnicu i jednu novu, konzervativnu desnicu koja je i demografski drugačija – mlađa, obrazovanija, aktivnija, ne teže klijentelističkom, ovisničkom odnosu prema državi. To stožer Grabar-Kitarović nije prepoznao i usredotočio se samo na tradicionalnu desnicu.”

Foto: Edvard Šušak/Hina