Točni podaci o braniteljskim mirovinama: Koliko ih ima i kolika su im primanja?

Točni podaci o braniteljskim mirovinama: Koliko ih ima i kolika su im primanja?

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je statističke informacije o mirovinama na kraju prošle godine.

Zanimljivo je to da je broj korisnika mirovina po posebnim propisima, koje se obično nazivaju povlaštenim, rastao znatno brže nego broj ostalih umirovljenika.

Unatoč padu broja korisnika u pojedinim skupinama (politički zatvorenici, veterani iz Drugog svjetskog rata) zbog prirodnog ‘odumiranja’, ukupan broj korisnika povlaštenih mirovina (bez međunarodnih ugovora) porastao je za 2845 ili 1,65 posto, dosegnuvši 174.765 korisnika.

Najveći priljev novih umirovljenika po posebnim propisima dolazi iz braniteljske populacije. Broj umirovljenika sa statusom branitelja povećan je za 5199 (sa 115.4576 na 120.675), javlja Tportal.

Od postojeće tri braniteljske skupine, značajnije se povećao jedino broj branitelja koji su otišli u mirovinu prema općim propisima, ali su koristili i određene zakonske povlastice iz Zakona o hrvatskim braniteljima, a koje im pomažu da u punu starosnu mirovinu idu ranije i s nešto većim primanjima. Njihov broj porastao je u godini dana za 5198 (s 37.452 na 42.650).

Broj branitelja s invaliditetom, koji su ostvarili pravo na mirovinu po Zakonu o hrvatskim braniteljima, neznatno je povećan (sa 71.259 na 71.293), a među pripadnicima HVO-a bilo je 33 umirovljenika manje.

Mirovine branitelja s invaliditetom znatno odskaču od ostalih braniteljskih mirovina te iznose u prosjeku 5926 kuna, a u godinu dana porasle su za 3,2 posto.

S postotkom od 6,45 posto znatno je brže rasla prosječna mirovina branitelja koji su u mirovinu išli redovnim putem, dosegnuvši u prosincu razinu od 2754 kune.

Inače, među povlaštenim umirovljenicima najviše prosječne mirovine imaju bivši saborski zastupnici i članovi Vlade (10.040 kuna) te akademici (9125 kuna).

Foto: Hina