Sanader se iz Austrije vratio siromašan kao crkveni miš: Krenulo mu je tek kada se počeo baviti politikom

Sanader se iz Austrije vratio siromašan kao crkveni miš: Krenulo mu je tek kada se počeo baviti politikom

Što je prava istina o Sanaderovom bogatstvu kojim se danas toliko razmeće.  Na sudu je izjavio da je u Austriji zaradio milijune i da je u politiku ušao kao bogat čovjek.

Nekoliko činjenica u njegovom slučaju je neosporno. Budući HDZ-ov premijer rastao je u Varošu u doista velikom siromaštvu. Otac, pitur koji je otišao raditi u Njemačku, imao je problema s alkoholom. A majka je sinove dala u sjemenište jer doma nisu imali uvjeta za normalan život. Sanader je bio odličan đak, a nakon završene Nadbiskupske gimnazije pokušao je studirati teologiju u Splitu. A potom i filozofiju u Rimu.

Vraća se u Split. Definitivno ne kao bogat čovjek. Ženi Mirjanu Šarić i zajedno odlaze u Insbruck, gdje je 1982. diplomirao komparativnu književnost i romanistiku. Radeći povremeno kao dopisnik Sportskih novosti, javlja Slobodna Dalmacija.

Nakon studija vraća se ponovno u Split. Ni tada nije bogataš. Radi u nakladničkoj kući Logos, ljeti i kao agent Dalmacijaturista na splitskoj Rivi. Ponovno, po treći put, odlazi okušati sreću s druge strane granice.

I opet je njegov izbor Austrija. Tu je krenuo u biznis sa erotskim fotografijama austrijske agencije Mayer Press, dilajući ih na istočno tržište. Između ostalog i zagrebačkom Sartu.

Sanader prije ulaska u politiku Foto: Pero Kvesić

 

U knjizi “Čovjek koji je pokušao ukrasti Hrvatsku” njezini autori Denis Kuljiš i Dražen Rajković tvrdili su da je godišnji ugovor Starta i Mayer Pressa u to vrijeme vrijedio 3 tisuće dolara. Pa da ni Sanaderova provizija nije mogla biti velika.

Svjedok Uskoka Vladimir Glavica na prvom je suđenju za Fimi mediju  ustvrdio da se Sanader  u Hrvatsku vratio u jesen 1990. nakon poslovne propasti u Austriji. Bio je, uvjeravao je Glavica, lošeg imovinskog stanja.

Glavica je, naime, u to doba radio za građevinsku tvrtku KCBS iz Innsbrucka čiji je Sanader bio suvlasnik. Bio je šef gradilišta.

– Sanader je imao 30 posto udjela u tvrtki. Po 30 posto imali su i Konstruktor Maribor i austrijski poduzetnik Josef Baumann, a 10 posto Centrovod. Tvrtka je imala samo jedan projekt. Izgradnju stanova u Vorarlbergu. Predračunska vrijednost bila je sedam milijuna šilinga. Izgradilo se 10 stanova i mislim da ih je samo par prodano te da su drugi dani u najam. Taj projekt nije donio zaradu. Sanader je radio poslove vezane za financijske stvari i posredničke poslove. Posredovao je i oko nabave pločica pa su zbog toga bile skuplje – ispričao je Glavica.

Sanader je, prema njegovom svjedočenju, tada imao Mercedes 190, a preko leasinga tvrtke nabavio je svijetloplavi Mercedes 300.  Tvrdio je da ga je Sanader žicao 2500 šilinga (današnjih oko 170 eura) za troškove vezane uz auto koje je on na njegov račun u Hypo banci i uplatio.

Po povratku u Hrvatsku Sanader 1991. postaje intendant u splitskom HNK. Godinu dana kasnije na listi HDZ-a izabran je za zastupnika u Saboru. Potom ga imenuju ministarom znanosti i tehnologije. A onda prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova, odakle zapravo strijelovito kreće njegov politički uspon.

Tek tada se na Sanaderu popčinje vidjeti da – polako ali sigurno – postaje bogat čovjek.

Dotada je svoje bogatstvo ili vrlo vješto krio. Ili ga jednostavno – nije imao, zaključuje Slobodna Dalmacija.

 

Foto: Denis Cerić/Hina