Dalija Orešković najžešće do sada napala “mutnog” Dražena Jelenića: Stavio je interes tajne grupacije ispred općeg dobra

Dalija Orešković najžešće do sada napala “mutnog” Dražena Jelenića: Stavio je interes tajne grupacije ispred općeg dobra

Dalija Orešković, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, gostujući u emisiji N1 studio uživo rekla je da prijava za funkciju glavnog državnog odvjetnika, odnosno odvjetnice u ovom času nema smisla “dok god ova saborska većina bira”.

Kao bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković komentirala je aktualni slučaj odlaska Dražena Jelenića s mjesta Glavnog državnog odvjetnika. Smatra da je cijela situacija samo dokaz da se promiviraju nečiji mutni interesi i da je ovaj slučaj pokazao da je Glavni državni odvjetnik interes tajne grupacije stavio ispred javnog interesa.

“Ukratko, to je samo još jedan u nizu primjera države koja se nalazi u slobodnom padu. Ako postoji osoba koja bi dobro trebala poznavati problematiku sukoba interesa, to bi onda trebao biti Dražen Jelenić. Kad je izjavio da mu imponira činjenica da je pozvan u tajno društvo čije članove neće moći prozivati u situacijama kad će se naći u sukobu interesa, pokazuje da je nečije mutne poslove i interese stavio ispred interesa Ustava, zakona i svega što je kao običan državni odvjetnik, a pogotovo kao glavni trebao štititi”, rekla je Orešković.

Ne dvoji da u svemu tome postoji sukob interesa:

“Ovdje se ne radi o običnoj udruzi građana. Nije isto biti član sportskog kluba pa istovremeno državni ili pravosudni dužnosnik ili član grupacije kojoj je skrivanje identiteta i međusobna lojalnost na prvom mjestu. Zato dužnosnici ne mogu biti članovi tajnog udruženja, to je osnovno počelo demokracije, jer javne dužnosti moraju obavljati transparentno i u javnom interesu, i kad se nađu na mjestu bilo koje odluke o događaju ili osobi, postoji obaveza dužnosnika da se izuzme iz postupanja i obrazloži razloge zašto se izuzima. Jelenić to očito nije mogao jer mora poštovati pravila lože kojoj pripada. Stavio je taj interes tajne grupacije ispred javnog interesa”, rekla je Orešković napominjući da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa uopće nije nadležno za Glavnog državnog odvjetnika:

“Državno odvjetničko vijeće je nadležno za provjeru imovinskih kartica državnih odvjetnika, a i etička povjerenstva koja rješavaju sukobe interesa unutar državnog odvjetništva. Oni rade ono što Povjerenstvo radi za političare.”

Smatra da se sustavna provjera imovinskih kartica ne provodi jer nema političke volje. Premda nisu povezane baze podataka, kaže da bi se taj prbolem brzo i lako riješio.

“Zato tvrdim da sad nije meta Dražen Jelenić, nego truli i nakaradan sustav koji je obesmislio i ona smislena pravila koja smo stavili u zakone”, rekla je.

Slučaj Borg smatra jednom od najvećih afera, krunom svih korupcija, a izbor Dražena Jelenića za Glavnog državnog odvjetnika prije dvije godine kaže – nije slučajnost.

“Vlada je kasnila s procesom izbora Glavnog državnog odvjetnika. Mislim da nije slučajnost što se Jeleniću pristupilo da ga nagovore da postane dio masona. Niti mjesec dana kasnije Dražen Jelenić je postao Glavni državni odvjetnik. Potpuno je legitimno postaviti pitanje je li njegov ulazak u tajnu ložu bio uvjet za imenovanje. Postavlja se pitanje tko je tu bio mason u grupaciji Borg koja je na nezakonit način utjecajem na Vladu i saborsku većinu donijela zakon po svojoj mjeri od kojeg je kasnije profitirala. U tom svjetlu informacija koju je plasirao Živi zid o imovinskoj kartici Jelenića, doista postavlja opravdan razlog za otvaranje istrage i preispitivanje – jesu li masoni utjecali na rad nadležnih državnih tijela i tko gospodari ovom državom”, istaknula je Dalija Orešković.

Spore istrage protiv ministara nazvala je očekivanima jer je “aktualna vlast tražila državne odvjetnike po svojoj mjeri”. Za Jelenića kaže da ćemo ga pamtiti po tome što je “uspio u dvije godine biti gori od svih svojih prethodnika zajedno”.

Orešković smatra da osnovni problem nije način izbora Glavnog državnog odvjetnika, već cijeli sustav koji je truo. Rekla je da politička struktura prstom nije pomakla da se isprave zakonske nejasnoće i loša rješenja, da se DORH-u i Uskoku daju bolji alati za rad itd.

Na koncu je na pitanje planira li se javiti za mjesto Glavnog državnog odvjetnika, odnosno odvjetnice rekla da to nema smisla dok god je ovakva saborska većina:

“Dok god ova saborska većina bira, to će biti jedna te ista osoba samo s drugim imenom i prezimenom. Imalo bi smisla razmišljati o DORH-u kad bi to tijelo dobilo kvalitetne alate za rad. Ovog trena s ovakvom saborskom većinom moja prijava nema smisla. Ono što želim promijeniti je bitka koja se mora voditi na drugom terenu. Puno sam već žrtvovala upravo da kažem gdje su lopovi koje prve trebamo istjerati iz njihovih fotelja.”

Foto: Zvonimirv Kuhtić/Hina