Milanović protiv banaka: Zašto je podržao udrugu Franak

Milanović protiv banaka: Zašto je podržao udrugu  Franak

Predsjednik Zoran Milanović očitovao se u statusu na Facebooku oko slučaja franak i prijave koju je Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji uputila udruga Franak.

“Vidio sam da je udruga Franak uputila Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji prijavu kojom nastavlja borbu za prava hrvatskih građana oštećenih zbog kredita u švicarskim francima. Budući da je kolektivna presuda u slučaju franak pravomoćna već dulje vrijeme, a brojni građani još nisu obeštećeni, podržavam aktivnosti udruge Franak s ciljem da se sudske odluke dosljedno provedu.

Biti na strani slabijih – a u ovom slučaju to su korisnici kredita u francima – nije samo moja dužnost, već prije svega jasan stav da ću se uvijek zalagati za poštivanje hrvatskih zakona i neovisnosti pravosuđa”, napisao je Zoran Milanović.

Vidio sam da je udruga Franak uputila Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji prijavu kojom nastavlja borbu za…

Geplaatst door Zoran Milanović op Vrijdag 28 februari 2020

Podsjetimo, udruga Franak je na konferenciji za medije izvijestila da su prijavili banke Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji. Tvrde da banke ni nakon pravomoćnosti presude nisu prestale s naplatom anuiteta na temelju nepoštenih ugovornih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi, niti su prestale primjenjivati tečaj CHF u kreditima koji nisu konvertirani. U prijavi ističu da banke nisu postupale u skladu s hrvatskim pravom i s pravom EU.

Naglasili su da je Hrvatska uz grčku jedina zemlja koja ima kolektivnu presudu na temelju koje svatko može privatno uzeti svoj novac.

 

Foto:Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments