Plenković nema mandat za prihvat migranta s grčkih otoka: Zašto je to napravio na svoju ruku?

Plenković nema mandat za prihvat migranta s grčkih otoka: Zašto je to napravio na svoju ruku?

Ministar unutarnjih poslova  Davor Božinović je  komentirao napise u medijima po kojima  je Hrvatska već prihvatila da  smjesti  djecu migrante  u Hrvatsku.

“O tome je povjerenica Johanson izvijestila na zadnjem Vijeću da je dobila od strane predsjednice Komisije zadaću da osmisli akcijski plan preseljenja te djece. Svi su danas u toj migrantskoj populaciji ranjive skupine, međutim djeca su u toj skupini najranjivija. Povjerenica u srijedu ide u Grčku kako bi razmotrila situaciju tamo. Kad se ona vrati podnijet će nam izvješće. Prema onome što znamo, to je negdje oko 5 tisuća djece. Grčka će jedan značajan dio zbrinuti kod sebe. Djeci treba osigurati cijeli niz službi kako bi se ta čim prije rasteretila tog stresnog razdoblja života”, rekao je Božinović.

Mi imamo iskustva i imamo kapacitete, kaže Božinović.

“Zbrinjavali smo djecu kad je bio rat u Ukrajini. Imamo službe koje su to u stanju. Mislim da možemo odgovoriti jednom takvom, ne bih kazao zahtjevu, Europa mora pokazati tu humanu stranu”, ističe.

Kazao je kako nema informaciju da se ta djeca smještaju u popravne domove.

“Siguran sam da kad govorim o ovako organiziranom smještaju, ne bih kazao da su to popravni domovi, ali za djecu bez roditelja znam da Ministarstvo demografije ima određene prostore u koje se mogu smjestiti ta djeca. Razgovarao sam i s ministricom Bedeković o tome. Mi moramo znati s čime raspolažemo i kako možemo odgovoriti na tu situaciju”, rekao je Božinović.

Nije jasno zašto se Hrvatska odlučila na ovaj potez kada i jedna Njemačka odbija prihvatiti izbjeglice s grčko-turske granice. Pravo je pitanje tko je djecu doveo u ovakvu situaciju  jer je poznato da se djeca koriste kako bi se senzibilizirala javnosti i napravio presedan. Ovaj čudan potez Plenkovićeve Vlade može se tumačiti i kao rušenje europske politike prema ilegalnim izbjeglicama.  Ovo je  neoprezan potez koji će samo pojačati pritisak na  Europu i ohrabriti sve one koji putem ilegalnih migranata žele izvršiti pritisak na Europsku uniju.

Podsjetimo, nedavno je objavljeno istraživanje javnosti prema kojemu je većina Nijemaca protiv primanja djece s grčkih otoka.

“51 posto ispitanih se protivi primanju maloljetnih izbjeglica s grčkih otoka, 39 posto je za. Ostatak ispitanih nema stav po ovom pitanju”, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja instituta Civey za dnevnik Augsburger Allgemeine od subote.

Kako se nadalje navodi, posebice je primjetna razlika u odnosu prema izbjeglicama kad se u obzir uzme politička opredijeljenost ispitanih.

Među biračima demokršćanske Unije CDU/CSU 71 posto ispitanih se protivi ovakvim humanitarnim akcijama. Birači liberalnog FDP-a se sa 75 također protive prihvaćanju novih izbjeglica, a najviši postotak onih koji odbijaju ovakve akcije (96 posto) se nalazi među biračima nacionalno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Kako se nadalje navodi, posebice je primjetna razlika u odnosu prema izbjeglicama kad se u obzir uzme politička opredijeljenost ispitanih.

Među biračima demokršćanske Unije CDU/CSU 71 posto ispitanih se protivi ovakvim humanitarnim akcijama. Birači liberalnog FDP-a se sa 75 također protive prihvaćanju novih izbjeglica a najviši postotak onih koji odbijaju ovakve akcije (96 posto) se nalazi među biračima nacionalno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Foto: Patrick Seeger/EPA/Hina