Božinović se rukovao s veleposlanicom Andrassy koja je u samoizolaciji: Je li i on trebao biti u karanteni?

Božinović se rukovao s veleposlanicom Andrassy koja je u samoizolaciji: Je li i on trebao biti u karanteni?

Gost intervjua tjedna u emisiji Točka na tjedan bio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Komentirao je situaciju s koronavirusom, stanje na granici s Grčkom i Turskom te unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Prvo se osvrnuo na stanje s koronavirusom.

“Što se tiče Hrvatske, situacija je nepromijenjena u odnosu na jučer. Mi smo stvarno pokazali jednu visoku razinu organiziranosti i pravovremenosti. Situacija, prije svega, u Italiji nije dobra. U Italiji je više od 1240 novooboljelih, više od 230 osoba je koje su umrle. Znamo da je cijela regija Lombardije sad praktički zatvorena, što je mjera koja je možda mogla biti i ranije primjenjena. Naše sve službe su u funkciji. Mi smo aktivirali i stožere po županijama. Sve druge institucije koje su u ovom trenutku relevantne imaju isti model rada”, pojašnja Božinović.

O tome hoće li biti nekog šireg kontroliranja kazao je kako je očito da bi broj oboljelih mogao rasti. “Međutim, nitko se tu ne postavlja u poziciju da tumači ono što nije njegova struka. Na taj način podižemo povjerenje u to da svi dijelovi sustava rade”, kazao je.

Hoće li sastanci u sklopu hrvatskog predsjedanja EU biti otkazivani?

“Neki sastanci na nižoj razini jesu bili odgođeni. Mi imamo planirani sastanak ministara unutarnjih poslova u petak, gdje ćemo raspraviti i pitanje migrantske krize, ali i pitanje civilne zaštite vezano uz koronavirus. Ministarstvo unutarnjih poslova je to koje ima pod sobom i graničnu policiju”, ističe.

Kazao je kako u ovom trenutku ne razmišljaju o otkazivanju sastanka. “Naravno, slijedit ćemo upute ako ih bude. Mislim da je najvažnije da smo svi angažirani”, napominje.

Potvrdio je kako je bio u kontaktu sa stalnom predstavnicom Grada Zagreba pri EU Irenom Andrassy koja je u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelim. “Stupio sam u kontakt s epdiemiolozima. “Dali su mi konkretne upute i ja ih se držim. Nismo se uspjeli pošteno rukovati veleposlanica i ja. Ja mislim da će to sve biti u redu. Ja sam se odmah javio gospođi Markotić i pratimo to”, rekao je.

Foto: N1