Hrvatska će udomiti određeni broj djece iz izbjegličkih kampova s grčkih otoka

Hrvatska će udomiti određeni broj djece iz izbjegličkih kampova s grčkih otoka

Hrvatska će prihvatiti određeni broj djece bez pratnje – djeca koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja – iz izbjegličkih kampova na grčkim otocima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom migranata, potvrdili su iz Vlade, piše u nedjelju Večernji list.

Točan broj djece koja bi trebala biti prebačena u Hrvatsku još se ne zna, a plan je – kad jednom dođu – ovdje će biti udomljena.

O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošloga tjedna u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

“To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj”, pojasnio je jučer ministrar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Za razliku od obveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, ovo je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obvezivanje. Istovremeno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

Kako bi se izbjegla moguća zlouporaba statusa “djeteta bez pratnje” jer se djeca ponekad koriste i kao sredstvo dobivanja azila obitelji koja se odjednom pojavi, od povjerenice za unutarnje poslove Ylve Johansson, koja sljedeći tjedan odlazi na grčke otoke, zatraženo je da se provede detaljna provjera statusa svakog maloljetnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Europu.

Foto: Tolga Bozoglu/EPA/Hina