Bogata i napredna Švedska prkosi ostatku svijeta: Djeca idu u vrtiće i škole, još uvijek rade kafići i restorani

Bogata i napredna Švedska prkosi ostatku svijeta: Djeca idu u vrtiće i škole, još uvijek rade kafići i restorani

Švedska je izabrala drugačiji pristup i put borbe protiv koronavirusa, ostavljajući otvorenima osnovne škole, restorane i barove koji su u subotu bili puni.

Taj kontrast u odnosu na druge europske zemlje u Švedskoj izaziva nedoumice – što ako se ne čini dovoljno?

„Ne smijemo dopustiti da se u Švedskoj ponovi patnja ljudi Wuhana i Bergama. To je rizik koji krši jedan od glavnih principa društva: da je svaki pojedinac vrijedan sam po sebi“, pisao je u nedjelju urednik dnevnih novina Dagens Nyheter, pozivajući na strože mjere i više testiranja stanovništva.

Kasnije tijekom dana je socijaldemokratski premijer Stefan Lofven u rijetkom televizijskom obraćanju pozvao sugrađane da „preuzmu odgovornost“ i slušaju preporuke vlade o radu od kuće i socijalnom distanciranju, javlja N1.

Švedske vlasti preporučuju svim rizičnim skupinama da ostanu doma. Dok su u Njemačkoj zabranjena okupljanja više od dvije osobe, u Švedskoj ne smije biti više od 500 ljudi.

Vlada u Stockholmu u utorak je primorala kafiće i restorane da ograniče svoje usluge samo na posluživanje za stolovima kako bi se kontakti između gostiju smanjili na minimum. No, za većinu život ide uobičajenim tokom.

U subotu navečer kafići i restorani u prijestolnici bili su puni, a i dalje se događaju gužve na ulicama tijekom najprometnijih sati.

Ipak, kao i u drugim dijelovima Europe, švedske granice zatvorene su za sva putovanja osim nužnih.

Švedski parlament radi na bržem usvajanju zakona koji će omogućiti zatvaranje osnovnih škola i vrtića ako će to biti potrebno.

Švedski mediji se pitaju zašto su vlasti preuzele ovakav pristup širenju virusa. Vlada im odgovara kako prati preporuke Agencije za javno zdravstvo i poručuje da je spremna.

Dodaje kako još uvijek nisu zatvorili osnovne škole jer su stariji građani ti koji moraju ostati doma, ne djeca.

„Čim Agencija zatraži da provedemo odluke, mi ćemo to učiniti brzo“, objavila je sredinom ožujka švedska ministrica zdravstva Lena Hallengren.

Povjerenje vlasti u zdravstvenu agenciju nije jedinstveno u švedskom društvu. Nekoliko stručnjaka i javnih ličnosti optužilo ju je da ugrožava živote ljudi.

Službeni Stockholm se djelomično opravdava pozivajući se na slučaj Ujedinjenog Kraljevstva koje je zauzelo sličan pristup prije no što je Downing Street postrožio mjere.

Pritisak na vlasti i agenciju raste, no ne odustaju od svog stava i odbijaju uvesti drastične mjere za koje tvrde da nisu dovoljno djelotvorne, a imaju prevelik utjecaj na društvo.

Johan Giesecke, bivši epidemiolog švedskog Nacionalnog instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, a sadašnji savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), čak je pozvao Šveđane da izađu van i uživaju u proljetnom suncu.

„Povedite prijatelja i hodajte s metrom udaljenosti. Nemojte grliti susjede. Ponesite si termofor i sjedite na klupi. Nezdravo je i sjediti kod kuće“, rekao je za državnu televiziju SVT.

Do utorka je u toj skandinavskoj kraljevini koja broji otprilike 10 milijuna stanovnika zabilježeno 2272 slučajeva koronavirusa, od kojih je 36 osoba preminulo.

Foto: Anders Wiklund/EPA/Hina