Imaju najviše mrtvih na milijun stanovnika: Je li Belgija najbolji primjer da stroga karantena ne daje rezultate?

Imaju najviše mrtvih na milijun stanovnika: Je li Belgija najbolji primjer da stroga karantena ne daje rezultate?

Iako se na vrijeme pripremila, iako još ima gotovo pola kapaciteta u bolnicama slobodno, Belgija je po crnim brojkama žrtava koronavirusa danas preskočila Italiju usporede li se brojevi s brojem stanovnika. Belgija je danas prešla brojku od 30.000 zaraženih, a šest puta je manja po broju stanovnika od Italije. Usporedi li se broj potvrđenih zaraženih osoba s brojem stanovnika u Belgiji, to je 2639 zaraženih na milijun stanovnika. Ta brojka u Italiji je 2586 na milijun stanovnika.

Crne brojke u Belgiji su i one umrlih od posljedica koronavirusa. U postotku u odnosu na broj potvrđenih oboljelih, to je 13 posto, a u odnosu na ukupno stanovništvo, u Belgiji je umrlo 336,8 osoba na milijun stanovnika. U Italiji je 329,1 umrlih na milijun stanovnika. Trend broja umrlih u Italiji je u većem opadanju, a u Belgiji još nije. Ukupan broj umrlih dosad je u Belgiji 3903 osobe, javlja Jutarnji list.

Zastrašujući podaci za Belgiju su oni o smrtnim slučajevima u domovima umirovljenika. Od ukupnog broja umrlih dosad čak 43 posto ih je umrlo u staračkim domovima, a 53 posto u bolnicama. Na Uskrs je u Belgiji od koronavirusa umrlo više od 300 zaraženih, od kojih čak 195 u staračkim domovima.

Šef nacionalnog kriznog stožera profesor Steven Van Gucht, ujedno virolog, upozorio je da je broj umrlih vrlo visok u Belgiji i da će on i dalje rasti. Pozvao je ljude da se priviknu na “suživot s virusom” jer će bitka trajati još mjesecima iako su neke brojke optimistične, primjerice novooboljelih je manje od tisuću na dan, a raste broj onih koji napuštaju bolnicu.

Inače, vijesti s podacima o širenju virusa u Belgiji objavljuju u jednom dnevnom listu, a iz nacionalnog stožera u Belgiji javnosti se obraćaju samo medicinski stručnjaci. Nema političara u uniformama ni posebnih regionalnih stožera iako je Belgija iznimno decentralizirana država. Političari raspravljaju samo o mjerama za suočavanje s posljedicama ili odlukama o promjeni mjera ograničenja kretanja. Belgija razmatra i ublažavanje mjera, ali čeka i koordiniranu reakciju Europske unije.

Belgija je primijenila izuzetno strogu karantenu, ali ona očito ne daje rezultate. Nizozemska  i Švedska imaju puno liberalnije mjere koje će, ako ništa drugo, sačuvati njihovo gospodarstvo.

Foto: Oliver  Hoslet/EPA/Hina

Facebook Comments