Ovisni o turizmu: Ovi podaci najbolje pokazuju koliko će Hrvatska biti pogođena zbog karantene

Ovisni o turizmu: Ovi podaci najbolje pokazuju koliko će Hrvatska biti pogođena zbog karantene

Prema procjeni Eurostata, u Europskoj uniji djeluje 2,3 milijuna poduzeća u turizmu koja zapošljavaju 11,7 milijuna ljudi. Riječ je o devet posto zaposlenih u poslovnom sektoru, odnosno 22 posto u sektoru usluga.

Poduzetnici u turizmu sudjeluju s 3,7 posto prometa i 5,8 posto dodane vrijednosti. U usporedbi s ostalim sektorima, turizam ima naglašenu sezonalnost, s najvišim vrijednostima prometa u trećem tromjesečju, i dugoročni trend rasta do posljednjeg tromjesečja 2019.

Po udjelu zaposlenih u turizmu u odnosu na ukupnu zaposlenost prednjači Grčka, u kojoj u djelatnostima usko vezanim uz turizam radi više od četvrtine zaposlenih. Slijedi Cipar s 20 posto zaposlenih u turizmu, Irska (14%), Hrvatska i Austrija (13%) te Italija (11%). Na suprotnoj strani je Poljska sa samo četiri posto zaposlenih koji aktivno rade u turističkoj industriji, javlja tportal.

Kada je riječ o Hrvatskoj, postotak zaposlenih u turizmu i nije toliko visok u odnosu na neke druge europske zemlje. Međutim u Hrvatskoj broj zaposlenih u turizmu ne odražava golemi udjel turizma u ukupnom gospodarstvu s obzirom na to da značajan broj ljudi koji ostvaruje prihode od turizma nije formalno zaposlen.

To je posljedica strukture smještajnih kapaciteta u kojoj dominira privatni smještaj (apartmani i drugi oblici kratkoročnog turističkog najma), koji čini gotovo 60 posto turističke ponude. S druge strane, hoteli, koji čine najveći generator zapošljavanja, čine samo 16 posto ukupne ponude smještaja.

Inače, Svjetsko vijeće za putovanje i turizam (WTTC) procjenjuje da je zbog pandemije koronavirusa u cijelom svijetu ugroženo do 50 milijuna radnih mjesta u turističkom sektoru.

Foto: Hina