Capak tjera strah u kosti ionako isprepadanim građanima: Sada najavljuje socijalnu distancu i na jadranskim plažama

Capak tjera strah u kosti ionako isprepadanim građanima: Sada najavljuje socijalnu distancu i na jadranskim plažama

To nije izgledno. Može se napraviti test koji pokaže da je čovjek negativan, a inkubacija može trajati 14 dana, i ne zna se hoće li on sutra, prekosutra ili za pet dana razviti bolest, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na temu dolaska čeških turista na Jadran.

Budu li se radile takve neke potvrde, vrijedit će samo nakon 14 dnevne karantene, komentar je glavnog državnog epidemiologa, Krunoslava Capaka na napise prema kojima bi se gostima iz inozemstva, uz potvrde da nisu zaraženi, moglo dozvoliti da dolaze na Jadran ovoga ljeta, bez obaveze karantene od dva tjedna, pišu 24sata.

“Gledajte, to je moguće. Tokom ljeta se intezitet prijenosa smanjuje. Ako ta situacija bude mirna, naravno da će se razmotriti dolazak turista. Ali, to ovisi i o situaciji u njihovim zemljama. Turizam više neće izgledati kao do sada. Hoteli će dobiti posebne uvjete kojih će se morati držati. Na plaži se će se isto trebati držati socijalna distanca”, kaže Capak.

Na pitanje je li moguće da će socijalna distanca potrajati još nekoliko godinai rekao je:

“To je manje vjerojatno, osobno ne vjerujem u to. Produženi scenarij je proljeće 2021. kada će se sigurno steći imunitet”, jasno će.

O mailovima iz splitskog doma koji su procurili u medije, Capak je kazao:

“Nisam upućen u tu situaciju. Izvještaji inspekcijskih službi su pri kraju. To bi trebalo biti gotovo do sredine sljedećeg tjedna. Bili smo prilično bez opreme, ali je bilo dovoljno za razmjenivanje. Ali sad opreme ima. I imate ćemo je i za nadolazeće razdoblje”, naposljetku će za RTL Krunoslav Capak.

Foto: Daniel Kasap/Hina

Facebook Comments