Milan Ivkošić upozorava Plenkovića: Sprema se još jedna velika pljačka Hrvatske

Milan Ivkošić upozorava Plenkovića: Sprema se još jedna velika pljačka Hrvatske

Kolumnist Večernjeg lista Milan Ivkošić upozorava Vladu  Andreja Plenkovića da Međunarodni monetarnio fond i Svjetska  banka spremaju “veliku pljačku Hrvatske”.

“Nedavno su mediji objavili prognozu Svjetske banke prema kojoj će BDP u Hrvatskoj pasti 6,2 posto, što znači da idemo prema “dubokoj recesiji”. Sada nam drugi financijski gospodar svijeta Međunarodni monetarni fond predviđa pad gospodarstva od golemih devet posto, najveći u skupini europskih “gospodarstava u nastajanju”, u koju MMF još svrstava Rusiju, Tursku, Poljsku, Rumunjsku, Ukrajinu, Mađarsku, Bjelorusiju, Bugarsku i Srbiju. Nobelovac Edward Prescott tvrdi da je jedina zadaća Svjetske banke i MMF-a odobriti sve veće zaduživanje zemalja u krizi, što uspoređuje s davanjem droge osobi koja je ovisna o kokainu.

Joseph Stiglitz, bivši glavni pa smijenjeni ekonomist Svjetske banke, tvrdi – kada se Svjetska banka i MMF okome na neku zemlju, prvo podmićuju političare koji inozemnim tvrtkama prepuštaju telekomunikacije, energetske kompanije, gospodarenje vodom i ostalu vitalnu infrastrukturu. Zemlji koja se tome opre onemogućuje se uzimanje zajmova u svijetu, a bez kredita, tj. kreditnog rejtinga, nitko ne može opstati. Dakle, u svojim prognozama o Hrvatskoj ti svjetski pljačkaši hrvatskim elitama poručuju – napravite popis preostalih nacionalnih bogatstava koje ćemo vam oteti”, piše  Milan Ivkošić u Večernjem listu.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments