Trump steže obruč oko Kine koju optužuje da je odgovorna za pandemiju koronavirusa: Hoće li pokrenuti “trgovinski rat”

Trump steže obruč oko Kine koju optužuje da je odgovorna za pandemiju koronavirusa: Hoće li pokrenuti “trgovinski rat”

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je upozorio Kinu da bi mogla snositi posljedice jer je možda “svjesno odgovorna” za pandemiju koronavirusa. “Mogla je (pandemija) biti zaustavljena u Kini prije nego što je počela, a nije, i sada cijeli svijet pati zbog nje”, rekao je Donald Trump novinarima u Bijeloj kući.

“Ako je to bila pogreška – pogreška je pogreška. Ali ako su svjesno odgovorni, smatram da onda svakako treba biti posljedica”, dodao je Trump. Američki predsjednik nije pojasnio koje će korake SAD poduzeti.

Trump je rekao da su Kinezi bili “zbunjeni” te da je pitanje je li koronavirus “pogreška koja je izmakla kontroli ili je to učinjeno namjerno”.

“Postoji značajna razlika između ta dva (scenarija)”, kazao je.

Trump i drugi visoki američki dužnosnici optužili su Kinu zbog netransparentnosti u pogledu izbijanja epidemije krajem prošle godine u Wuhanu, a ovoga je tjedna Trump obustavio američke uplate Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), optuživši ju da je “sinocentrična”.

Prošloga mjeseca Tajvan je objavio da su upozorili WHO još krajem prosinca da postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom siječnja objavio na Twitteru da istraga kineskih vlasti pokazuje da ne postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka.

Također, mnogi su izrazili sumnju u službene kineske brojke, a kineske vlasti u Wuhanu u petak su objavile da je broj umrlih u Wuhanu za 50 posto veći, dok Kina asimptomatske osobe, koje potvrđeno imaju koronavirus, ne ubraja u službeni broj oboljelih.

Trump je prvotno hvalio kineski odgovor na epidemiju koronavirusa, da bi ga nakon nekog vremena prozvao “kineskim virusom”, dok je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova objavio da su američki vojnici proširili koronavirus u Kinu.

Trumpovi kritičari u SAD-u priznaju da je Kina loše postupala prilikom izbijanja epidemije te da treba razjasniti što se uistinu dogodilo, ali kažu da Trump koristi pogreške Pekinga kako bi skrenuo pažnju, budući da je sam loše odgovorio na krizu te tvrde da želi iskoristiti protukinesko raspoloženje kod nekih glasača kako bi pobijedio na predsjedničkim izborima 2020.

Trump očito priprema teren za veliki trgovinski rat  između Kine i Zapada  do kojeg će gotovo sigurno doći nakon što prođe pandemija koronavirusa. Ovih dana Francuska i Velika Britanija neuobičajeno oštro i izravno kritiziraju Kinu. Zapad očito želi redefinirati trgovinske odnose s Kinom koja je do sada imala privilegiran položaj.

Foto: Roman Pilipey/EPA/Hina

Facebook Comments