Učitelji žestoko napali upute ministrice Divjak: Kao da su škole zamijenjene hotelima s pet zvjezdica

Učitelji žestoko napali upute ministrice Divjak: Kao da su škole zamijenjene hotelima s pet zvjezdica

Glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan komentirala je u N1 Studiju uživo otvaranje škola za niže razrede osnovnih škola, te je rekla kako je neodgovorno u uvjetima u kojima su brojna pitanja neriješena slati učenike na nastavu u škole.

Kazala je kako su mjere koje su propisane za škole sulude.

“Idite u školu i ostanite doma – mjere su sulude i to je najblaži izraz koji mogu naći. Apsolutno su neprovedive i priča oko povratka u školu najmanje je u interesu učenika i nije izgledno da bude izvediva.

Roditeljima je rečeno da sami odluče, pa je onda u preporukama pisalo da se dijete u školu šalje ako mu oba roditelja rade izvan kuće. Tu se radi o fenomenu čuvanja djece, škole kao odgojno-obrazovne ustanove pretvara se u čuvališta djece, gdje nemaju svi pravo odvesti djecu.

Sve napravljeno bez konzultacije sa strukom, suluda je ideja da će moći doći samo 9 učenika – što ako dođe više? Onda će ravnatelj uz mjerenje temperature zaposlenima, vođenje evidencija birati i tko od djece može u školu”, upitala je Tuškan.

Škole nemaju uvjete da se nastava provede, naglasila je.

“Kao da su škole zamijenjene hotelima s pet zvjezdica. Svaka skupina ima svoj wc? Pa to je nemoguće, mi nemamo ni osnovne uvjete! Hrana će se ostavljati ispred učionice, učitelji će je davati učenicima, a učenici trebaju biti apsolutno robotizirani, ništa ne smiju dodirivati, mora se voditi apsolutna briga oko svakog njihovog pokreta, a ostalo je pet radnih dana da im se sve to objasni.

Onda, dodatne upute Ministarstva o hibridnoj nastavi – djeca trebaju, koliko god je moguće, nastavu pratiti na HRT-u. Učiteljice rade prema svom godišnjem programu, a on ne mora biti usklađen s nastavom na HRT-u. Oni su možda neke lekcije već prošli, ili do nekih još nisu stigli. Svaka čast kolegicama na predanom radu, ali to nije izvedivo niti je to moguće niti u koristi učenika”, rekla je Tuškan.

“Mi nemamo jedne od najrestriktivnijih mjera, kako kaže ministrica Divjak, mi imamo jedne od najsuludijih mjera. Mi nemao dovoljno pomoćno-tehničkog osoblja, pa 48 posto spremačica čisti duplo veću površinu od propisane, a one sad trebaju raditi sada i dodatne poslove, dok se nova radna mjesta odbijaju”, kazala je.

Naglasila je kako se govori o tehničkim i sanitarno- zdravstvenim uvjetima, a da se nije došlo do pitanja sigurnosnih uvjeta.

Foto: Siniša Kalajdžija/Hina

Facebook Comments