CROBAROMETAR TVRDI: HDZ vodi ispred Restart koalicije, Škoro stabilan treći, Most uvjerljivo prelazi izborni prag

CROBAROMETAR TVRDI: HDZ vodi ispred Restart koalicije, Škoro stabilan treći, Most uvjerljivo prelazi izborni prag

Do otvaranja birališta ostalo je 10 dana. Dnevnik Nove TV donosi posljednje redovito istraživanje Crobarometar koji odražava raspoloženje birača prema ponuđenim listama. Važno je napomenuti kako je istraživanje provedeno kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica.

HDZ je prvi izbor birača s trenutačnom potporom od 26,7 posto. Odmah iza njih je RESTART koalicija s 24,6 posto potpore. Domovinski pokret dobiva 11,1 posto potpore, a MOST prelazi izborni prag i trenutačno može računati na 6,8 posto potpore birača.

HDZ-ovo biračko tijelo više je muško. Primjerice, među mlađim biračima do 30 godina dobivaju 19 posto, ali zato među starijima, iznad 60 godina, dobili bi 38 posto potpore. Na veću potporu mogu računati na selu, s 31 posto, i među biračima s osnovnom školom gdje bi dobili 49 posto. Slavonija je HDZ-u, čini se, jaka utvrda i tamo dobivaju u prosjeku 43 posto, u Dalmaciji 37 posto, no zato su jako loši u Zagrebu sa 16 posto, javlja Dnevnik.

RESTART koalicija ima veću potporu među ženama. Kod mladih birača ispod 30 godina imaju 18 posto, ali bi zato kod starijih birača, iznad 60 godina, dobili 31 posto. Među biračima sa srednjom stručnom spremom dobili bi 27 posto potpore te 25 posto u gradovima. Zagreb je najjača utvrda toj koaliciji s 30 posto potpore. Isto tako, na Sjeveru Hrvatske s 27 posto, Istra i Primorje također utvrda s 32 posto, ali Dalmacija na 16 posto i Slavonija 20 posto.

Domovinski pokret među mlađim biračima dobiva 18 posto potpore, među onima s osnovnom školom 12,5 posto, a više birača imali bi na selu – 15 posto. Zanimljivo, najjači su na sjeveru Hrvatske s 15 posto pa Zagreb 12 posto i tu je Dalmacija i Slavonija s 10 posto. Najlošiji su u Istri i Primorju sa 9 posto.

MOST ima iznimno veliku potporu među biračima od 31 do 44 godine, točnije 11 posto, te među visokoobrazovanima, 12 posto. U Dalmaciji je na 10 posto, Zagrebu 9 posto, a Istri i Primorju 7.

Koalicija MOŽEMO, koja okuplja ljevicu, ima 4,5 posto potpore birača, druga pak koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno imaju 4,1 posto, a udruženi Živi zid I Ivan Pernar su na 3,3 posto.

Zanimljivo, kada se gleda po regijama, MOŽEMO je iznimno jak u Zagrebu, ima 13,6 posto. Koalicija Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Fokus također su na 7 posto u Zagrebu i na kraju oko izbornog praga u Istri i Primorju pleše koalicija Živog zida i Ivana Pernara.

Ostale stranke su ispod 1 posto, tako primjerice Reformisti Radimira Čačića imaju 0,7 posto, HNS ima 0,6 posto, a Bandićeva stranka 0,5 posto. Neodlučnih je 12,5 posto.

Foto: Screenshot Nova TV