Marija Selak Raspudić: Niti SDP niti “Možemo” nisu pokazali interes za ravnopravnost spolova

Marija Selak Raspudić: Niti SDP niti “Možemo” nisu pokazali interes za ravnopravnost spolova

Prvo političko pitanje voditelja bilo je je li stigla pročitati program Vlade prije glasanja, jer su program zastupnicima dostavili pola sata ranije. “Mislite li jesam li ga uspjela skenirati? Nešto što je dostavljeno samo pola sata ranije ne stignete pročitati”, odgovorila je Marija Selak Raspudić.

Rekla je i to da je riječ o HDZ-ovom predizbornom programu, što tumači kao omalovažavanje koalicijskih partnera, kao onih koji programski nisu nimalo pridonijeli. Primijetila je i to da je program Vlade kraći od programa HDZ-a, iz čega zaključuje da je HDZ odustao od nekih točaka svog programa kao pukih predizbornih obećanja, da im nisu važne.

Za prijedlog Andreja Plenkovića za Radovana Fuchsa kao novog ministra obrazovanja, primijetila je pak to da sam Fuchs nije bio previše rad za tu funkciju, kako je izjavljivao prije izbora, zatim da predlaže program koji mu je prije 10 godina odbijen, a komentirala je i to da je mislila da Plenković ima “potentne, nove kadrove” koje jedva čekati pustiti, javlja N1.

Ova nezavisna saborska zastupnica s liste Mosta, na pitanje kome je oporba u sukobu između rektora Damira Borasa i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odgovorila je da nije oporba nikome, da je ona zastupnica u Saboru.

“Problematično je što se taj sukob prelama preko leđa nevinih, s obje strane. Ljudima su onemogućena napredovanja, studenti su uključeni u te sukobe… Nisam sigurna da su studenti u stanju shvatiti kompleksnost situacije”, kazala je, dodavši da ne misli da su studenti potkapacitirani, nego “s njima nije sve iskomunicirano” u tom sukobu.

Komentar SDP-ove zastupnice Sabine Glasovac na njeno imenovanje predsjednice Odbora za ravnopravnost spolova, kao posljedice još jednog “trulog kompromisa SDP-a”, Selak Raspudić je rekla da je SDP zapravo pokazao da mu taj odbor nije važan.

“Time su Sabina Glasovac i ostali koji su se digli na zadnje noge, pokazali vlastitu progresivnost. Niti SDP niti Možemo! nisu pokazali interes za navedeni odbor. Iz Možemo! su izabrali zaštitu okoliša”, kazala je i dodala da je SDP imao još i više izbora od Možemo!.

Selak Raspudić se začudila voditeljevom pitanju je li ona protiv feminizma. Rekla je da nije. Na pitanje kako to da je s lista Mosta u Sabor otišla samo jedna žena i sedam muškaraca, rekla je da je to posljedica izbornih rezultata:

“Ne. I mi smo poštovali kvotu, pokazali smo dobru praksu.”

Rekla je da nije samo Možemo! pokazao dobru praksu, nego i Most.

Rekla je da ona sebe ne smatra konzervativnom osobom, da nije bila protiv Istanbulske konvencije, nego je govorila da isti mehanizmi zaštite već postoje u zakonodavstvu Republike Hrvatske.

Objasnila je kakav je njen stav o pobačaju, u prvom redu to da ona ne bi zabranjivala pobačaj.

“Nikada nisam govorila o zabranama, ali vjerujem…, činjenica je da život počinje začećem. Mnogi ne bi nikada napravili pobačaj, ali ne žele niti propovijedati drugima što da učine”, kazala je.

Potom je nastavila:

“Vrijeme je da se pitamo postoji li drugi način za sprečavanje neželjene trudnoće i možemo li raditi na afirmaciji života, a ne isključivo na pobačaju kao nekom super-cool emancipacijskom pravu poput nošenja minice.”

“Što se tiče pobačaja kao medicinske usluge, trudnoća nije bolest”, kazala je na kraju Marija Selak Raspudić.

Foto: Dario Grzelj/Hina