Teške optužbe na račun Kreše Beljaka: Falsificirao je zapisnik sjednice, uhvatili smo ga u prevari

Teške optužbe na račun Kreše Beljaka: Falsificirao je zapisnik sjednice, uhvatili smo ga u prevari

Dio članova glavnog odbora HSS-a tvrdi da je Krešo Beljak pokušao izmanipulirati rezultate glasanja na danas održanoj elektronskoj sjednici Glavnog odbora na kojem je potvrđena kandidatura Željka Lenarda i Beljaka za predsjednika stranke na predstojećim stranačkim izborim.

– Krešo Beljak je opet htio izigrati članove HSS-a, sazvavši danas elektronsku sjednicu Glavnog odbora “iz zasjede,” formalno od 8 do 16, a prvi mail smo dobili u 11:25 sati. Ali članovi Glavnog odbora su ga uhvatili u prevari i sačuvali dokaze/mailove da su glasovali i to u većini protiv njegovog prijedloga. U konačnici je neuspješno pokušao izmanipulirati rezultate falsificiranjem zapisnika i lažnim objavama na društvenim mrežama – navodi se u priopćenju koje je Jutarnjem listu poslala Ana Marija Petin.

Na internet stranici HSS-a je objavljena vijest da je održana sjednica Glavnog odbora, i to posljednja uoči Glavne izborne skupštine. javlja Tportal.

– U četvrtak, 23. srpnja održana je sjednica Glavnoga odbora HSS-a, posljednja uoči Glavne izborne skupštine. Prema ranijoj odluci Predsjedništva HSS-a, Glavna izborna skupština održat će se 30. srpnja, a na njoj će se birati novo vodstvo stranke.Na današnjoj sjednici Glavnog odbora potvrđene su sve pravovaljano pristigle kandidature. Službeni kandidati za predsjednika HSS-a bit će aktualni predsjednik stranke Krešo Beljak te glavni tajnik Željko Lenart. Glasanju je od ukupno 91 članice i članova Glavnog odbora s pravom glasa, pristupilo njih 90, a sve točke dnevnog reda usvojene su većinom glasova – navodi se na stranicama HSS-a.

Međutim, njegovi neistomišljenici tvrde da to nije istina. – Glavni odbor će dokaze uputiti Ministarstvu uprave, a protiv Beljaka i suučesnika u ovom nedjelu i sramoti podnijeti kaznene prijave. Dakle, na današnjoj elektronskoj sjednici Glavnog odbora HSS, koja je završila u 16 sati, većina članova Glavnog odbora se izjasnila protiv održavanja Izborne skupštine HSS- koja je najavljena za 30. srpnja. S obzirom da Statut HSS-a jasno propisuje ulogu Glavnog odbora u izbornim unutarstranačkim procesima, ovom odlukom najavljivana Izborna skupština se poništava i slijedi pokretanje novog izbornog procesa – navodi u priopoćenju Ana Marija Petin te nastavlja:

– Ovo je dokaz da aktualni predsjednik stranke Krešo Beljak, unatoč raznim falsifikatima i izigravanjima Statuta HSS-a, više ne uživa povjerenje članstva, a isto tako nema većinu ni u Predsjedništvu ni u Glavnom odboru stranke. Očekujemo da će u najkraćem mogućem roku biti sazvane sjednice stranačkih tijela, kako bi se mogle donijeti odluke o pokretanju redovnog unutarstranačkog izbornog procesa. U ovom politički zahtjevnom trenutku za HSS ključno je da novo stranačko vodstvo bude birano u demokratskom ozračju u kojem će svi članovi HSS-a imati jednaku šansu birati i biti birani, a što predstavlja minimum političkog legitimiteta svake stranke i osnovni preduvjet da se HSS digne iz pepela u kojem smo se našli pogubnim ponašanjem i politikom Kreše Beljaka.

Foto: Admir Buljubašić/Hina